След първото гласуване на конгреса на ХДС в Германия, начело са двама кандидати - Анегрет Крамп-Каренбауер и Фридрих Мерц. Те обаче не събраха необходимото им мнозинство, за да оглавят партията и затова ще има втори тур.

Анегрет Крамп-Каренбауер получи 450 гласа, а Фридрих Мерц - 392 гласа. Третият кандидат за поста на Ангела Меркел в партията взе 157 гласа. 

Така поради липсата на събрани над 500 гласа, двамата отиват на втори тур.

Конгресът на германския Християндемократически съюз (ХДС) бе открит по-рано днес в Хамбург. Делегатите посрещнаха с бурни овации канцлера Ангела Меркел, която даде официален старт на проявата, предавана пряко по водещите германски телевизии.

Меркел заяви преди началото на конгреса, че се надява партията й да излезе "заредена, мотивирана и обединена" след вота, с който ще бъде избран неин приемник, предаде ДПА.

Последната й реч като лидер на ХДС продължи половин час, а след края й присъстващите в залата се изправиха на крака и ръкопляскаха в продължение на десетина минути. Някои от делегатите пък издигнаха плакати, на които пишеше "Благодаря, шефке!".

Освен това Меркел получи диригентска палка като прощален подарък от съпартийците си. Той й бе връчен от премиера на провинция Хесен Фолкер Буфие. Палката е използвана от диригента Кент Нагано по време на специалния концерт за държавните и правителствените ръководители на срещата на върха на Г-20, която се проведе през юли миналата година в Хамбург. Концертът беше във Филхармонията на Елба.