Бившият депутат от "Да, България" и член на Изпълнителния съвет на партията - Ивайло Мирчев, който не успя да влезе в парламента, коментира отказа на президента Румен Радев да поведе българската делегация на срещата на върха на НАТО заради несъгласия с някои текстове в българската позиция.

"Румен Радев е отказал да участва на срещата на НАТО. Правилно - Радев няма нищо общо с НАТО. Докато е президент на страната, винаги е обслужвал интересите на Путин, саботирайки по всякакъв начин активната роля на България в подкрепата към Украйна да отблъсне руския агресор", възмущава се Мирчев.

Радев е един от малкото президенти, които така и не посетиха Киев, а на срещите на НАТО е възприеман като троянски кон, а не като надежден партньор на най-важния фланг на НАТО днес", коментира бившият депутат от ПП-ДБ в профила си във Фейсбук.

Той изрежда още, че Радев саботирал възможността България да замени старо съветско въоръжение за западно, когато имаше възможност това да се случи.

Обвинява го и за договора с "Боташ", където, по думите му, президентът обслужил руските, но не и българските интереси.

"Дипломатическите усилия на Радев се заключават в ретранслация на опорките на Кремъл, предизвиквайки шок в ЕС и НАТО.

Радев винаги е бил пропутински политик с натовски камуфлаж. Жега е и днес отново е решил да свали натовския камуфлаж, за да стане лъсне отдолу евразийската му същност", е изводът на политика от партията на Христо Иванов.

Преди Мирчев подобни обвинения към Радев отправи и лидерът на ДПС Делян Пеевски, който коментира, че с отказа си да е водач на делегацията във Вашингтон, президентът доказал, че не защитава натовския интерес на българския народ, а този на Изток. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък призова президента да огласи българската позиция, защото в момента хората не са наясно какво гласи тя и с кое Румен Радев не е съгласен до степен, че да откаже да бъде водач на българската делегация.

Позицията ни за форума на НАТО е изготвена от правителството, което обаче не я публикува. Според служебния премиер Димитър Главчев и Министерство на отбраната в нея не се съдържа нищо по-различно от гласуваната вече от парламента подкрепа за Украйна  и тя не излиза извън неговите рамки.