Министерството на външните работи обяви конкурс за творчески проект - произведение на изобразителното изкуство, тип арт графит върху сграда, на тема "България - по-красива в НАТО". Това съобщиха от ведомството. Конкурсът е част от дейностите на МВнР в изпълнение на Националната програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от присъединяването на страната ни към Алианса.

Целта на конкурса е чрез изкуството като средство за комуникация да се повишат осведомеността на младите хора и градските общности за ползите за България от членството в НАТО и тяхната ангажираност към ценностите и целите на организацията. От друга струна се цели да се облагороди градската среда, обясняват от МВнР.

Търсят се петте най-добри проекта за трансформирането на външни стени на публични сгради и други подходящи пространства в пет общини в България в уникални произведения на уличното изкуство и графити изкуството, посветени на юбилея от членството на България в НАТО, посочват от МВнР.

Конкурсът е насочен към художници и художествени колективи от цялата страна, работещи в сферата на визуалното изкуство, стенопис, стрийт арт и графити. Творческите проекти, с които кандидатстват, трябва да представят интерпретации на темите за сигурността, единството, свободата и ползите от членството на България в Алианса, като е желателно да бъдат насочени към популяризиране и на по-малко известните аспекти от работата на НАТО като ангажимента на организацията във всеобхватната космическа политика, жените, мира и сигурността, в опазването на околната среда и борбата с климатичните промени, в развитието на нови технологии и др.

Пълната информация за конкурса и условията за кандидатстване в него могат да бъдат намерени на официалната страница на МВнР.