Лидерът на Движението за права и свободи Делян Пеевски реагира на отказа на президента да поведе българската делегацияв НАТО на форума в САЩ. Радев отказа предложението на кабинета заради някои положения в изготвената позиция, според които поемаме някакъв ангажимент относно войната в Украйна. 

Отказът на Румен Радев да поеме отговорността да оглави делегацията на България на Срещата на върха на НАТО е потвърждение на това, за което предупреждавах многократно - неговите позиции обслужват чужди, а не националните български интереси и са подчинени на зависимости и връзки на Изток, обратно на евроатлантическите ценности и принципи. Това заявява председателят на ДПС Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра на партията.

Според него Радев доказа, че не е достоен да представлява интересите на българския народ в НАТО.

С измисленото "различни виждания", бягство в чужбина, когато НАТО заседава в София и още подобни примери, Радев играе двойна, лицемерна игра, упрекна Пеевски по повод отсъствието на държавния глава, когато в София се провеждаше Парламентарната асамблея на пакта, а Радев беше в Швейцария.

Според него Радев последователно и демонстративно се опитва да отклони България от нейните ангажименти и да я дестабилизира, прокарвайки руското влияние и пропаганда в този критичен за сигурността на Европа и света момент.

Последователната позиция на евроатлантическото мнозинство в предходните парламенти на страната в подкрепа за Украйна, срещу непредизвиканата агресия на Русия и лоялността на България към Алианса не може да бъде компрометирана, в името на лични интереси и политически амбиции, декларира още Пеевски.

Той критикува още президента, че заиграването с картата на сигурността и внушаването на страхове у хората е крах за високата институция на президент и злоупотреба с доверието на хората.

По-рано днес от прессекретариата на държавния глава разпространиха позицията му защо отказва предложението на кабинета "Главчев" да е водач на делегацията на срещата на върха в НАТО.

Вчера стана ясно, че президентът, който беше определен да пътува заедно със служебния премиер, не е още запознат с българската позиция, която се готви от изпълнителната власт. Позицията към момента е неизвестна, а президентът не уточни кои положения от нея не одобрява. Преди дни унгарският президент Виктор Орбан заяви пред унгарското национално радио "Лайош Кошут", че НАТО планира своя мисия в Украйна и решението за това ще бъде взето на форума във Вашингтон, както и че неговата страна няма да участва в нея.