Зеленият сертификат е, за да избегнем локдауна, обясни президентът след посещение в "Спешна помощ" и намекна кога държавата ще обяви пълното затваряне - когато свършат интензивните легла за COVID-пациенти.

В същото време заяви, че служебното правителство и институциите се опитват да направят всичко по силите си, за да избегнем пълния локдаун, но подчерта, че това зависи и от съзнанието на хората.

"Това зависи от отговорността на всички нас. Ако се стигне до изчерпване на тези реанимационни легла, какво да правим? Да оставим хората да измират ли?", отговори с въпрос Радев на питането дали и кога ще има локдаун.

"Усилията на институциите са никой да не се затваря, ние за това се борим. Затова е целта на тези сертификати - да дадат свобода, икономическа, социална, културна, но това е изборът на всеки един да реши", каза още президентът.

Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че пречи на мотивацията за ваксиниране сред българските граждани. "Г-н Борисов да даде отговор защо саботира ваксинационния процес с лъжливи и манипулативни изказвания, със своите изказвания за изтекъл срок на годност", настоя президентът, след като посети базата на "Спешна помощ" в София. Той призна, че в координационния център е видял на таблото да свети навсякъде червената лампа - тоест, че в болниците вече няма реанимационни легла.

"И това, което вече се измориха лекарите да обясняват, че изходът от ситуацията да се движим от локдаун на локдаун е ваксинацията. За момента няма друга по-надеждна защита", апелира президентът. Той не се съгласи, че служебното правителство е закъсняло с мерките. "Не се е чакало досега, правителството има ясен план от лятото и върви по него", каза Румен Радев.

Президентът призна индиректно, че ЦИК е отказала среща с него, но подчерта, че винаги е готов да се срещне с ръководството й, както прави обичайно преди избори. Радев обясни, че според Конституцията това не е нарушение на предизборните правила от президент и вицепрезидент, които се кандидатират за нов мандат.

"Аз мисля, че президентската институция се е отнасяла изключително сериозно към изборния процес. Записано е в Конституцията, че правомощията на президента и вицепрезидента при кандидатиране за втори мандат не се прекратяват. Видяхте, че преди дни имахме най-сериозните хакерски атаки изобщо. Има много моменти и всички институции трябва да бъдат ангажирани с това. Хората не трябва да се разколебават да ходят на избори", коментира държавният глава.

Вчера стана ясно, че ЦИК е отказала да присъства на среща, организирана от администрацията на президента с различни институции по актуални въпроси за предстоящите на 14 ноември избори.

"Смятам, че не може да се провежда среща в администрацията на президента по въпроси, свързани с изборите", коментира секретарят на Комисията Севинч Солакова, цитирана от БНР. Нейната позиция бе споделена и от члена на ЦИК Георги Баханов. "Считам, че не е коректно и нормално да се провежда такава среща в президентството и то по покана на президента, който, пак казвам, е и кандидат за президент".

По време на изявлението си пред медиите пред "Спешна помощ" Румен Радев похвали и екипите, участвали в ликвидирането на кризата със заседналия кораб "Вера Су" край Камен бряг на 36-ия ден.

"Искам да поздравя всички хора, които работиха денонощно при едно тежко наследство и крайно неблагоприятни условия, за да спасят нашето Черно море от екокастастрофа. Неслучайно, когато започна тази криза, аз казах, че корабът е картина на порочния управленски модел, при който България заседна в корупция и застой", коментира Румен Радев.

Според него тези хора са направили и невъзможното "в една абсолютно разкапана система и техника на "Морска администрация", за да успеят, да създадат организация, да стегнат техниката, да се мобилизират. И те успяха да го направят и да се освободят от вредния товар. Искам да ги поздравя", каза Радев пред медиите.

Президентът използва метафората и за резултата от изборите, когато, по думите му, "трябва да се освободим от вредния товар".