Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че вече няма изход от тежката ситуация със заразата освен ваксинацията на над 70% от населението. За излизането от тежката криза в момента, по думите му, няма да помогне нито зеленият сертификат, нито тестовете в училище. Борисов се ограничи от нападки и критики, защото определи днешния Димитровден като трагичен.

Той призова партиите и управляващите в момента към единение и заяви готовност партията му да подкрепи всяко едно решение, което е полезно за страната, в това число да извади от листите и да изпрати на помощ в болниците, като обикновени лекари, проф. Асен Балтов и проф. Костадин Ангелов.

 "Аз бих се обърнал към партиите и Радев, който еднолично ръководи това правителство, да кажат какво искат от нас. От месеци наред обясняваме, че трябва да се ваксинираме и сме ваксинирани. Хайде поне по тази тема - по темата ваксиниране, да сме обединени!"

"Тези партии с това дойдоха на власт - антиваксърство. Оправете си грешката. Ние от ГЕРБ сме готови да не говорим за мерките в името на човешкия живот", увери той.

"Вече няма полезен ход, единственият полезен ход е да се ваксинираме над 70% от населението. Има ги ваксините, това го направи белият свят", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг на партията по повод тежката обстановка със заразата от коронавирус и рекордите от заразени и починали за последните 24 часа.

"Цял свят се ваксинира, ние ще сме единствените, които няма да го направим. Ние ли сме най-сложни? Целият свят е ваксиниран, само нас ще ни чипират!", възкликна Борисов.

Бившият премиер призна, че от години има страх от инжекции, но се е ваксинирал публично само и само да насърчи хората да го направят. "Който ме познава, знае, че като видя ивнжекция, и заминавам... Обаче, само и само хората да се ваксинират", каза лидерът на ГЕРБ.

"Милата ми България, толкова съм се борил години наред за нея, това е ужасно", реагира той на първенството на страната ни по смъртност от заразата.

И акцентира и на проблем, който се очертава за деня на вота "2 в 1".

"Днес има 70 хил. карантирани, с тоя темп от 5000 на ден, ако продължи, на изборите ще имаме над 100 хил. карантинирани. Как ще гласуват тези хора?", напомни лидерът на ГЕРБ.

Борисов предупреди още, че с действията си служебното правителство обрича на провал зимния сезон. Според него никой няма да дойде в Боровец, Банско и Пампорово, ако трябва да стои в карантина след отпуската. "Кажете какво да направим, ще ви подкрепим - вие с тези си действия сега обричате зимните курорти да не работят", отново отправи апел Борисов.

"Аз имам много коментари, но те вече не носят никаква полза", отговори той по повод заключението на президента, че виновници за днешната ситуация с коронавируса са предишните управляващи. "Всякакъв коментар е безсмислен, той нито спасява заразените, нито спасява загиналите, тези хора не можем да ги върнем", допълни Борисов.

Той попита още дали тестовете за децата в училище са сертифицирани от Европа. "Имат ли гаранции за тестовете, откъде ще ги купим", изреди още въпроси бившият премиер.

Лидерът на ГЕРБ отказа да коментира и твърденията на Бойко Рашков за покупка на гласове от ГЕРБ и ДПС, като го определи като кризисен пиар на президента Румен Радев.

"Не, по никакъв начин, това е кризисният пиар на Радев. Когато Радев вижда вече, че си заминава, вади този човек. Да му обръщаме внимание, да отговаряме, това е целта. Ние разбираме и им се надсмиваме", заключи Борисов.

"Вече от критики няма абсолютно никакво значение. Нямат значение и резултатите от изборите, ако нищо не направим", добави той.

Премиерът не подмина и сагата със заседналия край Камен бряг кораб. "Въжето не се скъса този път, браво, ура!", иронизира Борисов операцията по изтеглянето и разтоварването на "Вера Су", която се проточи 36 дни.