Президентът Румен Радев заяви, че ще обяви утре сутринта кога ще връчи втория мандат. Държавният глава отговори и на критиките на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който го призова "да вземе да кацне и да даде този мандат", вместо "да лети и да се снима", докато страната е обхваната от пожари. 

"Инсталирането в българската политика на тежко компрометирани фигури, като господин Пеевски, и възможността те да си придават вид на евроатлантици, да раздават правосъдие наляво и надясно, да се превръщат в морални стожери, показва, че нашата политическа система е тежко заболяла и начинът да я възстановим е чрез тежка хирургия. И тази хирургия, скалпелът, е в ръцете на българските избиратели, когато има следващи избори", заяви президентът пред журналисти на Острова. 

Държавният глава пристигна по-рано днес в двореца "Бленъм" близо до Оксфорд, където беше посрещнат от министър-председателя на Великобритания Киър Стармър за участие в Четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност. В тази връзка днес Делян Пеевски отново критикува Румен Радев. "Аз го призовах да кацне, той пак е излетялОтишъл е на прием. Човекът се разхожда", заяви съпредседателят на ДПС, който даде положителна оценка за работата на служебното правителство в пожарната обстановка. 

Президентът не даде конкретна оценка за това дали правителството се справя адекватно с потушаването на пожарите, а заяви само, че това е обект на анализ след потушаването им. Той благодари на всички, които участват в гасенето на огнената стихия и заяви, че страната ни има нужда от още техника и оборудване.

"Искам да изразя дълбоката си благодарност към пожарникарите, военнослужещите, местната власт и доброволците за най-важното - че няма жертви. Оттук нататък очаквам на първо място да започне веднага описването на щетите и тяхната компенсация. Всеки път си вадим поуки от тези пожари и най-сетне трябва да създадем условия да има достатъчно средства - противопожарни машини, хеликоптери, оборудване на служителите и е изключително важно това да не се забравя след поредния пожар. Силно се надявам след потушаването на тези пожари да има внимателно отношение към тези способности, защото имаме добре подготвени хора, нямаме техника".

Относно връчването на мандата Радев заяви, че няма да бави процеса и ще се съобрази и с усилията на партиите да формират правителство, ако могат.

"Но също така и да имат възможност за пълноценна кампания, а тя не може да се случи през август. Така че още утре сутрин, връщайки се в България, ще кажа кога ще връча мандата", заяви държавният глава. 

Президентът отказа да коментира на кого ще връчи третия мандат преди да е приключила процедурата по втория. Попитан за президентска република, Радев заяви, че никога не е обсъждал този въпрос. "Тази тема се повдига от други места, от други партии. Аз никога не съм си позволявал лукса да обсъждам формата на държавно управление. Отново други партии истеризират този въпрос, може би от страх", каза Радев, попитан дали решението за изход от кризата е негов политически проект. 

По време на форума във Великобритания Радев е провел серия двустранни срещи, сред които и с унгарския премиер Виктор Орбан. След разговорите с унгарския премиер Радев за пореден път призова да се търси край на конфликта в Украйна чрез дипломация: 

"Вярвам, че на тази война е крайно време да бъде сложен край и въпросът не е просто в предоставянето на оръжия и боеприпаси. Трябва да разберем характера на тази война. Основният фактор - това са хората и най-сетне трябва да го разберем. Ако продължаваме да водим същия стил война със същата интензивност, ще стигнем до момента, в който Украйна ще остане без хора на бойното поле. И тогава, ако не продължим да подкрепяме Украйна, ще компрометираме международното право и ценности. Но ако продължим да я подкрепяме - как, ще изпратим хора ли? Това е абсурдно. Колкото по-бързо се използва дипломация за разрешаването на военните конфликти, толкова по-бързо ще избегнем тази политическа и морална криза".

По темата за войната в Украйна президентът смята, че е крайно време да бъде сложен нейният край. "И въпросът, както вече много пъти подчертавам, не е просто в предоставянето на оръжие и боеприпаси. Ние трябва най-сетне да разберем характера на тази война. Основното средство, с което се води тази война, основният фактор, това са хората. Това най-сетне трябва да го разберем. И ако ние продължаваме да водим същия стил война, със същата интензивност, ние наближаваме момента, в който Украйна ще остане без хора на бойното поле", предупреди Радев.

"И тогава ние всички ще се изправим пред една невероятно тежка и политическа и морална дилема. От една страна, ако не продължим да подкрепяме Украйна, каквато е всеобщата позиция в ЕС и НАТО, ние означава, че компрометираме и международното право и се съгласяваме със сила да бъдат отнемани територии през 21 век. И компрометираме нашите ценности. Но, ако продължим да подкрепяме, как ще я подкрепяме? Ще изпратим хора ли? Това е абсурдно. Така че, колкото по-бързо се вземат необходимите решения да започне да се използва най-сетне дипломацията като един от най-сигурните инструменти за разрешаване на военните конфликти, толкова по-добре и ние ще избегнем приближаването на тази много тежка политическа и морална дилема", каза още държавният глава.

Той коментира и темата с миграцията като заяви, че опазването на външните граници, не е ангажимент само на държавите, които са на първа линия, а ангажимент на всички държави членки на ЕС, както и на партньорите.