Спешно свикване на Председателския съвет на Народното събрание с участието на ангажираните с пожарите министри поиска ПГ на ДПС. Предложението е на председателя й Делян Пеевски, който настоява на този съвет да се реши какви средства да отпусне бюджетът за покупката на оборудване за борба с огнената стихия.

Неговият извод от вчера е, че правителството си е било на мястото, но няма техника. На този фон Пеевски отново отправи критики към президента Румен Радев, който замина за Великобритания за участие в Четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност.

"Аз го призовах да кацне, той пак е излетял. Отишъл е на прием. Човекът се разхожда. Церемониална функция президент, не си е на мястото. Не свиква Съвет по национална сигурност, държавата гори.", разкритикува го Пеевски.

В сравнение с Радев, служебният премиер Димитър Главчев и служебният вътрешен министър Калин Стоянов си вършели работата. "Те са там, и премиерът беше там, и министърът беше там", каза Пеевски.

"Аз смятам, че вчера правителството си беше на мястото - премиерът, вътрешният министър - хората работят, но няма с какво да работят. Виждате - машини няма, има само стари хеликоптери. За мен положението е брутално от техническа гледна точка.", коментира Пеевски.

Затова, по думите му, този Председателски съвет да реши,"ако трябва, корекция на бюджета и да направи предложение МС да се отпуснат средства", предлага лидерът на ПГ на ДПС. Защото, въпреки помощта на Турция и Чехия, за която съпредседателят на ДПС благодари, "ние като европейска държава трябва да се оборудваме".

Пеевски е категоричен, че държавата трябва да отпусне средства по линия на комисията по бедствия и аварии за хората, чиито къщи изгоряха - за да могат да ги възстановят. "Чудовищно е положението. Държавата трябва да го направи", заяви още Делян Пеевски.