Тази сутрин от Авиобаза "Граф Игнатиево" президентът Румен Радев излетя като втори пилот на изтребител F-16 от ВВС на САЩ. В двойната кабина българският държавен глава бе заедно с командира на авиобаза "Авиано" в Италия бригаден генерал Тад Кларк.

По време на полета държавния глава има възможност да оцени възможностите на изтребителя. Полетът продължи около 40 минути, след което Радев награди с почетен знак командира на 31-во авиокрило на военновъздушните сили на САЩ.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

"Изпълнихме всякакви фигури от висшия пилотаж, беше прекрасно, а авиобазата е в процес на мащабно обновяване", коментира пред журналисти след полета държавният глава.

Отличието на генерал Кларк бе дадено за значимия му принос към стратегическото сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ.

Снимка: БТА

"Този полет ме връща обратно в 2005 година, тогава като командир на авиобазата, когато се обърнах към ВВС на САЩ с предложение вместо в Авиано, F-16 да се пребазира в България. Така започнахме изключително ползотворно сътрудничество между ВВС на САЩ и тези на България", коментира Радев.

Снимка: БТА

По думите му тогава още с първите сблъсъци в небето над Граф Игнатиево са осъзнали, че нашият модел на летателна подготовка е много закостенял и изостанал. С много часове теория на земята, с много въздушни боеве във въздуха и подкрепата на нашите американски колеги ние започнахме един изключително сложен и труден процес на дълбока трансформация на нашите ВВС, каза президентът.

Снимка: БТА

Той посочи, че тогава за кратък период са усвоени много съвременни тактики, техники и процедури, както и пълните възможности на самолет МИГ 29. Нашите летци във въздуха вече по нищо не отстъпват на своите американски колеги, каза Радев.

Снимка: БТА

Държавният глава коментира, че е убеден, че с получаването на F-16 Block 70 ограниченията, свързани с остарялата техника, ще отпаднат. По думите му летците, които са в САЩ, получават само началната подготовка на самолета. За да можем ние да използваме пълните възможности на този прекрасен самолет, ще трябва да продължим да си сътрудничим с летците от авиобазата в Авиано, каза още Радев.

Снимка: БТА

Утре Румен Радев ще бъде гост на открития летателен ден в "Граф Игнатиево" по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години от приемането на самолета МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили.

В авиобаза "Граф Игнатиево" започна подготовката за мащабното авиошоу на 14 септември. С четири часова летателна програма и статичен показ на авиационна техника ще бъде отбелязана 20 годишнината от членството на България в НАТО и 35 години МиГ-29 на въоръжение в българските ВВС. За участие в демонстрационния ден на летището кацнаха самолетите ПС-21 от Швейцария.

Авиобазата посрещна и два многоцелеви изтребителя "Грипен" на унгарските ВВС, както и два изтребителя F-16 на американските военновъздушни сили от базата на НАТО "Авиано" в Италия. Вчера следобед двамата командири - на авиобаза "Граф Игнатиево" генерал Николай Русев и на "Авиано", бригаден генерал Тад Кларк, направиха съвместен полет на МиГ-29.

Очаква се днес на генералната репетиция за авиошоуто да се пребазират и още изтребители F-16 от демонстрационната група "Зевс" на гръцките ВВС. От южната ни съседка ще кацнат и два самолета F-4 Фантом. Те ще останат на статичен показ и ще може да бъдат разгледани отблизо в деня на авиошоуто 14 септември.

Демонстрацията, в която ще вземат участие транспортни и учебни самолети, изтребители и хеликоптери от българските военновъздушни сили, ще бъде първото представяне пред публика след като пистата в "Граф Игнатиево" получи сертификат и акт 16. Авиошоуто започва в 10.30 ч. в събота. Входът е свободен.