Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Кирил Петков, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната". Церемонията започна в 10 часа на "Дондуков" 2.

Коалиционното споразумение за бъдещо управление с мандат на "Продължаваме Промяната" беше подписано вчера от ПП, "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Като министър вие се убедихме колко силна е дълбоката държава, която брани привилегиите и безнаказаността на корупционерите. Върху вас и партиите партньори в коалицията пада отговорността да реформирате порочния модел на управление, да се справите с корупцията и беззаконието. В тези усилия ваш основен ресурс ще бъде подкрепата на хората", заяви президентът Румен Радев при връчването на мандат за съставяне на правителство на Кирил Петков.

"Вярвам, че осъзнавате, че ако не постигнете решителни оздравителни промени в прокуратурата и правораздаването още в първите 100 дни, няма как коалицията да спечели бъдещето за България. Законността е най-голямата битка, от която зависят всички останали и вярвам, че ще намерите сили да го сторите. Защото гласът от площада и урните иска законност и от вашите министри зависи да не ги разочаровате", каза още Радев.

Мандатът се прие от кандидат-премиера Кирил Петков.

"За мен е чест да поема тази папка от Вас. Вие започнахте промяната на площада преди месеци, а сега е време заедно да довършим работата. Идвайки насам, една гражданка ми каза: "Вие ни накарахте да повярваме отново." Време е след 30 г. българският народ да почувства, че управниците се грижат за него. Време е нашите млади българи в чужбина да видят България като перспективна локация и място за завръщане, а нашите майки и бащи - като място за справедлива пенсия и старини. Ще вложим всичките си усилия тези обещания и надежди да станат реалност", каза Петков.

Минути след получаването на папката с мандата Петков го върна на държавния глава вече изпълнен. И изрази надежда още в понеделник страната ни да има редовно правителство и то да изкара пълния си мандат.

От 13 часа днес в сградата на Народното събрание той ще представи официално пред медиите състава на новия Министерски съвет.