Малко преди 23.30 часа "Продължаваме промяната" публикуваха коалиционното споразумение, сключено с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". То е със срок на действие 4 години - от 2021 до 2025 г.

В него подробно са разписани политиките, които ще следва бъдещият кабинет с мандата на "Продължаваме промяната" и новата структура на Министерския съвет.

"България да бъде свободна, независима и просперираща държава" - това е основният приоритет, посочен в преамбюла на коалиционното споразумение.

"Коалиционните партньори ще обединят своите усилия, за да създадат стабилно правителство и да осигурят парламентарно мнозинство, което да гарантира провежданите политики, структурни промени и единна кадрова политика. Споразумението ще бъде изградено на принципа на сътрудничеството между отделните Коалиционни партньори, които ще решават възникналите въпроси по силата на преговори помежду си при отсъствие на законодателно съревнование между тях", се казва в текста.

Министерският съвет ще се състои от 21 министри, като правителството ще има петима вицепремиери:

  • министърът на финансите, който ще отговаря и за еврофондовете;
  • министърът на икономиката и индустрията;
  • министърът на околната среда и водите;
  • заместник министър-председател по ефективно управление.

Вицепремиерът по ефективно управление ще ръководи дирекция "Добро управление" в Министерски съвет, Института за публична администрация в МС; Дирекция "Модернизация на администрацията" в МС; Центровете за споделени услуги на база Дирекции "Човешки ресурси", "Информационни технологии", "Управление на собствеността", "Счетоводство" от всички ведомства към МС.  В ресора му преминават и "Български пощи" ЕАД, които досега бяха към Министерство на транспорта информационните технологии и съобщенията /МТИТС/, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, част от Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" от МРРБ. В ресора на новия вицепремиер преминава и Агенция по вписванията от Министерство на правосъдието /МП/.

Към Министерство на финансите преминава Дирекция "Централно Координационно Звено" от МС, както и Изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове", е записано в споразумението

Заместник министър-председател и министър на икономиката и индустрията ще поеме "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД от МТИТС.

Предвидено е към Министерството на външните работи да премине Държавна агенция за българите в чужбина от Министерския съвет.

Към министъра на правосъдието преминават дирекция "Съдебна защита" от МФ.

Към Министерство на здравеопазването преминават всички държавни болници.

На подчинение на министъра на иновациите и растежа ще са главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" от Министерство на икономиката /МИ/, дирекция "Насърчителни мерки и проекти" от МИ, Държавна агенция за научни изследвания и иновации от МС, "София Тех Парк" ЕАД, "Българска банка за развитие" ЕАД, "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД, както и Българска агенция за инвестиции.

Към министъра на електронното управление преминава Държавна агенция електронно управление от МС, Дирекция "Информационни технологии" от МТИТС, "Информационно обслужване" АД.

Според текстовете на споразумението се закрива държавно предприятие "Държавна петролна компания" ЕАД.

Структурата на МС ще бъде реализирана без увеличение на общата щатна численост на държавната администрация, е предвидено в споразумението.

За срока на действие на Споразумението Коалиционните партньори се договарят да работят за постигане на политиките и реализиране на мерките и в сроковете, посочени в 19 приложения - вижте тук >>

Коалиционните партньори трябва да образуват 18 (осемнадесет) експертни съвети с консултативен характер, в които всеки Коалиционен партньор излъчва до трима представители по свой избор. Структурата на експертните съвети следва структурата на темите и политиките съгласно посочените 19 приложения.

Експертните съвети имат за цел да координират взаимодействието и сътрудничеството между коалиционните партньори за постигане на целите и изпълнение на политиките съгласно Споразумението и договорките между Коалиционните партньори.

Министър-председателят задължително ще възлага извършването на проверки от НАП и ДАНС за всеки кандидат за следните позиции:

  • Председател на държавна агенция;
  • Член на държавните комисии (с изключение на тези членове, които се избират от Народното събрание);
  • Изпълнителен директор на изпълнителна агенция;
  • Ръководител на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт (с изключение на тези, които се избират от Народно събрание);
  • Прокурист в публично предприятие по смисъла на Закона за публичните предприятия ("ЗПП");
  • Временно изпълняващ длъжността член на органите за управление и контрол на публични прeдприятия.

Областните управители и зам.-областните управители се назначават по предложение на коалиционните партньори в съотношение, което отразява съотношението между парламентарното представителство на четирите формации.

Вижте текста на коалиционното споразумение тук >>

По-рано днес пред медии Кирил Петков обяви, че за пръв път в най-новата история на страната се подписва такава детайлна Програма за управление.

"Документът е 140 страници и реално ще даде възможността тази коалиция да бъде здрава и да работи за дълго време. Има детайлни политики, детайлни задачи и всеки един министър в това правителство ще трябва да се справя с тези задачи", каза той.

Кирил Петков заяви, че всеки от коалиционните партньори ще носи отговорност за отбора, който предлага.

Утре в 10.00 ч. президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната", а три часа по-късно в Народното събрание ще бъде обявен и персоналният състав на новото правителство.