Ръководството на парламентарната група на "Изправи се БГ!Ние идваме!", начело с председателя Мая Манолова, потвърди пред президента Румен Радев, че ще подкрепи кабинет на промяната, но не и ако зад него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС.

Това бе и последната консултация за съставяне на редовно правителство при държавния глава за деня.

"Формиране на кабинет не като коалиция, а около съгласие с приоритети - тази формула няма аналог парламентарната ни практика. "Най -важно е намиране формулата за съставяне на правителство. Това е първата най-важната задача пред парламента. Всички граждани очакват тя да бъде решена в техен интерес. Новата формула за съставяне на управление, която се предлага няма аналог в парламентарната ни практика. Формиране на кабинет не като коалиция, с разпределение на министерски кресла, а около съгласие с цели, приоритети и ценности. Важно е да се намери верният диалог, конструктивният дух на разговорите, които предстоят", обърна се към Мая Манолова държавният глава.

По думите му, важното и положителното е, че предлаганата формула позволява на всяка партия да тежи не толкова с броя на депутатите си, а с приоритетите и идеите си за намиране на изход от социалната, икономическата криза, за демонтаж на порочния управленски модел, с бедността и неравенствата.

"Вашата Парламентарна група, макар и най-малобройна, е важен и ценен партньор в този диалог. В Народното събрание е мястото да се търси консенсус и да се намери решението на това трудно уравнение", добави Румен Радев.

Председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова изрази удовлетворение, че партия от "партиите на промяната" поема отговорността за съставяне на правителство.

Такова е и очакването на българските граждани - да има стабилност, нормалност и сигурност, да има кабинет, който да се заеме с проблемите на хората, посочи тя.

"Ние ще подкрепим кабинет, чийто дневен ред е редът на българските граждани. Извели сме на преден план важните за българите теми - на първо място това са доходите - ще настояваме за преизчисляване на пенсиите, които 13 години не бяха "пипани", в резултат на което 42% от нашите родители живеят в мизерия. Ще настояваме и за компенсация на бизнеса. Ще настояваме и за подкрепа на децата и семействата и за хората с увреждания. Дълбоката съдебна реформа е наш приоритет. Вече сме внесли нашите законопроекти за това. Подкрепата на гражданите срещу монополите също е важна тема за нас", добави Манолова.

Снимка: Скрийншот/Facebook

По думите й, действията на "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще бъдат насочени към законодателство на промяната.

"Смятаме, че около тези политики, които са важни за българските домакинства, може да бъде изградено мнозинство, което да подкрепя платформата на обикновените хора, а не на една или друга партия. И това е очакването на хората. Но искам ясно да заявя, че ние сме готови и ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Това би била токсична прегръдка", каза още Мая Манолова.

Тя бе категорична, че формацията й не иска постове и не се стреми към тях.

Срещите в сградата на президентството започнаха тази сутрин, очаква се държавният глава да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на партията-победител на парламентарните избори "Има такъв народ" в понеделник.