Неочакван скандал се завихри в ефир между пиара на депутатите от "Продължаваме промяната" Александър Бойчев и водещите на сутрешния блок на Нова телевизия. Бойчев, който се представи и като говорител на парламентарната група, обвини медията в спекулация с теста за COVID-19 на парламентарния председател Никола Минчев, както и в тиражиране на фалшива новина.

Журналистите му обясниха, че не тиражират фалшиви новини, а съмненията откога датира тестът на Никола Минчев идват не от медиите, а от политиците. Никой не е твърдял, че тестът на г-н Минчев е фалшив, уточниха Виктор Николаев и Мирослава Иванова.

"Това, което правите, г-н Николаев, това, което вие правите в момента, е абсолютно недопустимо! Депутатите не са лаборанти. Вие задавате въпроси на депутати от ПП, които не са компетентни по темата", направи забележка пиарът заради това, че са питали гостуваща депутатка от ПП за теста на Минчев. "Имам право да задам този въпрос, който аз реша. Въпросите съществуват в момента на тяхното задаване. При цялото ми уважение, ще трябва да свикнете да ви задават въпроси", посъветва Николаев новия пиар.

Бойчев изясни, че веднага след злополучното КСНС, след което 28 души бяха поставени под карантина, парламентарният председател е направил първо антигенен тест, оказал се положителен, а после и PCR. Това е станало вечерта в понеделник, а на въпроса на водещия в коя лаборатория е отишъл Минчев, Бойчев отново му се скара, че допуска изобщо, че председател на НС ще тръгне по частни лаборатории. Тестовете на Минчев били взети от лекар, дошъл на място при него.

"Тестовете са надлежно заведени в националната COVID-база данни. Това не е тест, направен в търговска лаборатория. Г-н Минчев е по право първи човек в държавата. Вие считате ли, че г-н Минчев и охраната на НСО ще отиде в произволна лаборатория?", реагира възмутено Бойчев.

Пиарът изказа и недоволство, че председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров е бил набеден за болен от коронавирус, като поясни, че е здрав и е в пленарната зала.

Случката нажежи социалната мрежа и провокира лавина от негативни коментари. Възмущението си във Фейсбук изразиха журналисти и политици. А сред тях бяха бившият председател на НС Димитър Главчев, музикантът и бивш политик Венци Мицов, Асен Генов, журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова и много други. 

"Разбрах от пиара на "Продължаваме промяната" коя е най-голямата грешка на медиите. Нищо, че малко се крещеше. А тя е, че не искат да им се задават въпроси", коментира Поли Паунова в профила си.

"Представям си, ако пиарът не беше на "Промяната" и беше овикал така някоя телевизия, какъв вой щеше да е, как се гази свободата на словото", иронизира Асен Генов, а Главчев направо намекна, че е имало нужда от намеса на "Спешна помощ" в студиото. "Какъв е тоя човек от ПП, който се обажда в ефира на Нова да им се кара?", изрази изумлението си музикантът и журналист Венци Мицов.

Възмути се и колега на Бойчев - пиарът на ВМРО Екатерина Анева. "Пълна липса на професионална етика и очевидно липса на познания за това как функционират медиите и що е то ПР. А това, че изобщо един политически ПР си позволява да пита журналисти защо задават въпросите, които задават, е показателно за свободата на словото в България. Чакам АЕЖ и СБЖ с позиции по темата", призова Анева.