Ръководството на ПГ на "Възраждане" влезе на консултации при президента на "Дондуков" 2. Партията на Костадин Костадинов е четвъртата поред, която се отзовава на поканата на държавния глава, съобразно конституционната процедура след подаване на оставка на правителство.

Темата за несъстоялия се референдум за еврото, иницииран от формацията, обаче измести разговора за бъдещата формула на властта, след като лидерът на партията Костадин Костадинов предпочете да критикува президента, че не го е насрочил, вместо да коментира актуалната политическа обстановка. Двамата влязоха в спор и размениха остри реплики, при което държавният глава обвини Костадинов, че твърдението му е спекулативно и той няма как да свика допитване, което е отхвърлено от Народното събрание.

Още снимки вижте тук>>

Срещата започна с въпроса на президента дали, ако въртележката с мандатите стигне до тях, от "Възраждане" са готови да съставят кабинет и с кого.

"Предполагам, следите хода на преговорите между управляващите коалиции в оставка. Вие се позиционирахте като опозиция на това управление, обществото е наянсно с вашите критики към властта. Как преценявате усилията в тази посока и какъв е шансът да се сформира това правителство", започна президентът.

И попита "Възраждане": "При неуспех на първия и втория готови ли сте да предложите формула за управление?"

"Ние винаги сме били готови с вариант на управление на страната и със състав на правителство", отговори Костадинов. И допълни, че проектокабинет на "Възраждане" няма да срещне разбиране в този парламент, "защото конфигурацията там е в интерес на други държави и посолства".

Снимка: БТА

"Парламентарни избори не просто са наложителни, те просто са задължителни", каза Костадинов, като обобщи, че страната е изпаднала в безвремие. "Така повече не може да продължава. Този политически модел - олигархично-посланически, не просто е вреден за държавата, той убива държавата. Затова предсрочните избори са наложителни и задължителни", настоя лидерът на "Възраждане".

По думите му държавата в момента се разделя по олигархически модел, като добави, че двама-трима от министрите ще бъдат дадени "по съвместителство на Пеевски".

Президентът констатира, че изказът на Костадинов е подходящ не за този кабинет в президентството, а за пленарната зала, и го призова за по-умерен тон. 

Снимка: БТА

Последва атака от Костадинов. Той обвини президента, че е погазил Конституцията, като не е свикал допитване до народа за еврото и влизането в еврозоната.

"Вие също имате вина, че ситуацията в държавата е такава, защото миналата година беше погазен тежко поривът, желанието да има референдум за българския лев. Вие трябваше да застанете в позиция за защита на българския народ", упрекна Костадинов.

Президентът отхвърли обвиненията.

"Абсолютно невярно. Аз ще ви призова да не надъхвате и вашите горещи привърженици по тази тема за вина на президентската институция. Аз се ръководя само и единствено от Конституцията, каквато и да е тя. Каквато вие я направите в парламента, аз я изпълнявам", контраатакува Радев.

Снимка: БТА

Той напомни на Костадинов, че няма как да насрочи референдум без решение на Народното събрание. "Но без решение на Народното събрание аз не мога да разпиша указ за провеждането на референдум. Крайно време е на тези спекулации да се сложи край", заяви президентът. 

Президентът се съгласи, че парламентът е погазил волята на народа, но повтори, че не е било в неговите правомощия насрочването на допитването.

"Аз дадох много ясно становише публично няколко пъти, че катеогрично не трябва да се погазва гласът на всички тези хора, оставили своя подпис в защита на референдума. Това съм го казвал много пъти", заяви Радев.

По думите на президента България ще прилича на нормална демократична държава, когато започнат да се спазват законите и призова да се уважават институциите.

Снимка: БТА

"Вие с вашето поведение узаконихте беззаконието", продължи с критиките Костадинов, като посочи, че е държал да му го каже лично.

Радев отвърна, че мястото за тези критики е българският парламент и го покани отново да говорят, когато мнозинството уважи решението за референдума.

На излизане от консултациите Костадинов призна пред медиите, че са спорили с Радев само по темата за референдума, а за всичко останало той е изразил съгласие.

Лидерът на "Възраждане" смята, че ГЕРБ и ПП-ДБ ще подпишат споразумение, ще направят кабинет и от партията на Борисов ще посочат главния прокурор.

"За някои неща спорихме, за всичко останало беше абсолютно съгласен с нас. Не сме говорили за трети мандат въобще, смятам, че управляващите ще се разберат. Паническият страх на ПП-ДБ от избори е, защото знаят, че са четвърта политическа сила в момента. Нашата информация е, че Борисов се е договорил с тях да получи главния прокурор", заяви още Костадинов, но отказа да каже откъде има подобна информация. И прогнозира, че новият главен прокурор ще започне да повдига обвинения на министрите на ПП-ДБ.

Той заяви, че не са обсъждали третия мандат с Румен Радев, защото смята, че преди това първите две политически формации ще сформират кабинет. Причината да не искат избори, според него, е, че ПП-ДБ в момента са четвърта политическа сила.

Снимка: Скрийншот/Facebook

Опонира на медиите, че при избори сега, няма да са същите резултати. "Ако бяха, политическата логика изисква, ПП-ДБ вместо да се гърчат като червеи, да отидат на избори. В момента те отстъпват по абсолютно всички параграфи на ГЕРБ", каза той.

"Най-вероятно отиват нещата на подписване на коалиционно споразумение", прогнозира Костадинов.

"Успешна ротация означава неуспешно развитие за България. Смятам, че трябва да връчи мандата още утре", добави лидерът на "Възраждане".

"Говорихме си за актуалната политическа обстановка и за това, че България е заплашена с война, за българските общности в чужбина, за демографската катастрофа. За това, че само ние имаме такава програма. За това, че тази година за първи път паднахме под 50 хил. живородени деца и за това, че България умира", обобщи Костадинов за какво още са си говорили с президента. 

Днес е вторият ден от консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените политически сили в 49-ото Народно събрание за съставяне на правителство и е ред на опозицията. В Президентството ще влязат едни след други трите опозиционни парламентарни сили. 

След "Възраждане" от 11:30 часа е срещата с представителите на парламентарната група на "БСП за България", а от 14:00 часа - с ръководството на ПГ на "Има такъв народ".

"Публичната комуникация между партиите в коалицията напоследък сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки че промените в Министерски съвет бяха предварително планирани още преди 9 месеца, въпреки наличието на силно спояващи фактори в коалицията и въпреки внушителната парламентарна подкрепа за управлението, която често надминаваше дори 2/3 от народните представители", коментира Румен Радев при откриването на първия кръг консултации в понеделник. 

По време на срещите с първите две политически сили, които преговарят за общ кабинет и споразумение за управление, президентът се интересуваше дали им е необходимо още време за преговори. Такова признаха, че им е нужно, от ГЕРБ-СДС.

Румен Радев запита и дали при евентуален провал на тези преговори ще считат мандата за неизпълнен, или политическата сила има други опции. Като такива той открои търсене на друго парламентарно мнозинство, търсене на други партньори за управление или повтаряне на решението, взето преди 9 месеца - управление с друг мандат. "Тези консултации са важни и се надявам на добър и конструктивен диалог за изясняване на тези въпроси", посочи още държавният глава.