Василев е освободен от поста със заповед на министъра от вчера, съобщиха пред Дир.бг от пресцентъра на МО. Оттам уточниха, че ще се проведе процедура по подбор на нов постоянен секретар и за момента не могат да посочат име. Дотогава ще има изпълняващ длъжността - директор на дирекция.

По неофициална информация на OFFNews Василев е освободен от поста без предизвестие, на основание Закона за държавния служител. Той трябвало да възстанови и получените за времето на престоя си суми за представително облекло, а ще му бъдат изплатени 4 дни неизползван платен годишен отпуск.

Постът на парламентарния секретар е много важен, през него минат проекти като този за купуването на нови изтребители. Именно такава процедура предстои пред МО, като служебният кабинет вече предложи да бъде избрана шведската компания "Грипен".

До рокадата се стига, след като в началото на април служебният военен министър Стефан Янев смени назначения от кабинета "Борисов 2" постоянен секретар Добромир Тотев. Тогава официалният мотив беше, че мандатът му изтича. Последваха обаче критики срещу назначението на Василев, защото е прието за нормално постоянният секретар на отбраната да бъде избран от редовния кабинет.

Все още не е ясно кой ще е новият парламентарен секретар, изборът на когото според Закона за отбраната трябва да стане "след подбор" от кандидати и съгласуване с премиера. Неофициално обаче вече се твърди, че вероятно това ще е началникът на дирекция „Управление на човешките ресурси“ Антон Ластарджиев. Той имаше търкания със Стефан Янев и Румен Василев и дори подаде молба за напускане, но тя не беше приета от министъра.

Днес Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов са на посещение в 68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив. Министърът ще наблюдава демонстрация на занятия от ежедневната бойна подготовка на Силите за специални операции и ще се запознае с учебно-материалната база. Очаква се Каракачанов да даде брифинг и да коментира решението си за Румен Василев.