Започна водолазното учение на българските Военноморски сили с международно участие. "Тритон 2024" се провежда за четвърта поредна година в района на Военноморска база Варна и териториалното ни море. В него участват военни моряци от България, Румъния, Турция, САЩ и Франция, специализирани в унищожаването и обезвреждането на боеприпаси под вода.

По време на учението ще бъдат отработени действия при осветяване на подводната обстановка, борба с минната опасност и дълбоководни водолазни работи.

Радикално променената морска сигурност прави подобни учения особено актуални, а непредсказуемостта на заплахата, която представляват плаващите мини, превръща противоминните операции в ежедневна рутина за съюзните военноморски сили, посочват от ВМС.

"Тритон 2024" ще се ръководи по стандартите и процедурите на НАТО. Общ ръководител на учението е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Основните усилия на участниците са насочени към усъвършенстване на оперативната съвместимост и подготовката на личния състав на тактическо ниво при провеждане на водолазни и противоминни операции в коалиционен формат.

Учението ще продължи до 21 юни.

През есента, в Бургас, ще се състои "Посейдон" - българо-румънско учение, отворено за участие и за други държави.