Земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер разлюля Пловдив, Асеновград и селищата в региона, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. 

Трусът с дълбочина 5 км е регистриран малко преди 20:30 часа, като епицентърът е бил на 6 км от Асеновград.

Жители на града под тепетата споделят в социалните мрежи, че трусът е бил силен и е разлюлял сградите хоризонтално за няколко секунди. По-силно земетресението е усетено от живущите по високите етажи. 

По предварителна информация трусът е усетен и в Хасково, Димитровград и Садово, както и в района на астрономическа обсерватория Рожен.

Според жители на Хасково земетресението е продължило около 10 секунди, като първо е имало усещане за пропадане, а след това силно люлеене, предаде местният сайт "Хасково Инфо".

В Димитровград на високи етажи също са усетили труса, като хора разказват, че е имало разклащане на осветителни тела. В района на епицентъра хората съобщават и за силен звук.

Не се съобщава към момента за пострадали или материални щети.

Пловдив е сеизмичен район, който е част от Маришката сеизмична зона, като в този район често стават земетресения. Последният по-силен трус стана в края на октомври м.г. Той бе с магнитуд от 4,1 по скалата на Рихтер.