"Там, където медицинските сестри не достигат. А тези, които са решили да останат и да се борят за детските сърца, са едва 8. Реанимационните легла, които те имат сили да обгрижват, са само 4. А броят на децата, които продължават да чакат за животоспасяваща операция, се увеличава. Какво е да си 106-и номер на опашката за надежда?"

Това е основният въпрос, с който журналистката Анна Карадакова от NOVA, заедно с операторите Ангел Пешков и Георги Георгиев, пренася зрители и читатели в реалностите на Националната кардиологична болница. Репортажът "Битка за детските сърца" получи голямата награда в категория "Общество" в Web ReportОтличията в седмото издание на конкурса за чиста журналистика бяха раздадени на церемония в зала Event Space 2020 в София.

Анна Карадакова е една от 13-те журналисти призьори. Сред над 200 участници, кандидатствали с над 700 материала, победителите бяха избрани от жури, съставено от 16 от водещите професионалисти от конкурентни български медии. Освен "Общество", категориите, в които бяха отличени най-добрите материали, са "Истински истории", "Икономика", "Култура и изкуство", "Технологии и иновации" и "Спорт". Бяха раздадени и специалните награди на журито за подкаст, фото- и видеорепортаж, както и "Гореща точка", "Майстор на словото", "Млад автор" и "Зелено перо".

"Битка за детските сърца" на Анна Карадакова отговаря на всички критерии на журито - информативна стойност, обществена значимост, обективност, журналистическо майсторство. Репортажът разказва как стотици български семейства се надяват да получат телефонно обаждане от специалистите в НКБ. Обаждане, което понякога се бави с месеци и години. Защото родителите вече знаят, че сърцата на децата им бият малко по-различно. Но редът им да бъдат излекувани все не идва. Дали сме в състояние да чуем и разберем тази битка? И кой може да сбъдне мечтата на деца, родители и медици - списъкът с чакащи да започне да се топи. И един ден да изчезне. 

Наградата за репортажа в категория "Общество" връчи главният редактор на Dir.bg Никола Костадинов.

Снимка: Булфото

"Това е една провокация към скоростта да забравяме бързо и късата обществена памет. Връщам се назад към COVID и недоволството за недостиг на медицински сестри, които се борят наравно с лекарите. Извеждането на проблема на предна линия е начин да помогнем за неговото решаване", заяви Никола Костадинов при връчването на наградата.

От името на Анна Карадакова, която не можа да присъства заради други професионални ангажименти, отличието прие продуцентката на "Темата на NOVA" Деница Суроджийска.

"От нейно име и името на NOVA приемам тази награда с благодарност и признание за вниманието. Битката за детските сърца изисква цялото внимание и подкрепа. Затова - специална благодарност на екипа, направил възможен този репортаж", каза Деница Суроджийска.


Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Инвестбанк АД, Delta.bg, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Балдаран

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".