Социалистите не отидоха на срещата с преговорния екип на ГЕРБ за сформиране на правителство, потвърдиха от ръководството на партията пред Dir.bg. 

Анонсът още от миналата събота беше, че БСП няма да подкрепи нито първия мандат на ГЕРБ, нито втория на ДПС и няма да участва в кабинет. Такова решение взе Националният съвет на столетницата.

"Форматът, който ГЕРБ предлага, противоречи на разбирането за надпартийно и експертно правителство, което да извади страната от политическата и институционална криза, в която сме поставени последните години", пишат в официалната си позиция от "Позитано 20".

От там допълват, че ПГ на "БСП за България" ще води разговори в рамките на парламентарния диалог за законодателната програма на 50-ото Народно събрание и приоритетите на България.

 

Коментарите на представители на социалистите от тази сутрин прозвучаха и предварително в посока на такова решение - че при подобна позиция няма смисъл да влизат изобщо на разговори с първия мандатоносител.

"В събота нашият Национален съвет взе категорично решение "БСП за България" да не подкрепя кабинет с мандат на ГЕРБ и ДПС, което напълно обезсмисля участието ни в такъв тип среща", коментира по Нова телевизия Атанас Зафиров.

"Имаме решение на Конгреса да не подкрепяме мандат на ГЕРБ и на ДПС. Ние не можем да подкрепим ГЕРБ. В момента се предлага обсъждане за конкретен кабинет, на който ние не можем да отидем", заяви и Кристиан Вигенин.

Към момента от "Има такъв народ" са единствените, официално потвърдили, че ще присъстват. Тяхната среща с ГЕРБ е насрочена за 13:00 часа.

Последни за деня са от "Величие", които бяха поканени от 15:00 часа, но техният лидер Николай Марков още вчера заяви, че иска лидерска среща и тяхната формация няма да преговаря с дамите, изпратени да водят разговорите от името на ГЕРБ.

В понеделник отказ да преговарят от партията на Бойко Борисов получиха още и от ПП-ДБ, и от "Възраждане".

До момента среща по същество от ГЕРБ проведоха единствено с ДПС, с които намериха сходства по основните приоритети. 

От ГЕРБ вече държат не само премиерът, но и председателят на парламента да бъде от тяхната партия.

"Говорим за правителство, което е на споделената отговорност и документ, който евентуално ще предложим, ще е на този принцип - правителство на споделената отговорност по определени политики", каза вчера след първата среща с ДПС Деница Сачева от преговорния екип. Тя подчерта, че ГЕРБ преговарят за кабинет с пълен, четиригодишен мандат.