Важното е България да излезе от безвремието, заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова преди началото на конференцията "Европейският съюз: Накъде след изборите за Европейски парламент?", която се провежда днес в София.

Йотова коментира вътрешнополитическата ситуация в страната и призова да се изчака края на преговорния процес за съставяне на правителство, за да се види какви ще бъдат заключенията на преговарящата група.

"Борисов обеща и лидерски срещи, може би тогава ще се отзоват и повече политически партии", посочи вицепрезидентът.

 "Ще бъда доволна, ако някой ми каже какви бяха позициите на страната ни на Конференцията за мир в Швейцария, както и неформална среща - информацията е повече от оскъдна. Очевидно, служебният кабинет не иска или не счита за нормално да поеме по-сериозна и издържана българска позиция, но това трябва да се случи", смята Илияна Йотова.

Тя каза, че преди Срещата на Върха на НАТО има и редовна среща в Брюксел, на която трябва да се вземат много важни решения, които се отнасят конкретно до това как ще се развива България през следващите години. Това са приоритети, които следващата Европейска комисия и институции ще сложат на дневен ред, отбеляза Йотова и допълни, че досега не е чула изпълнителната власт или законодателната да каже кои са петте приоритета, които България ще защитава". Не съм чула и категорична позиция кого ще предложим за еврокомисар, какво ще поиска България и как ще се отнасяме към кандидатурата за председател на ЕК", заяви Илияна Йотова. Тя е на мнение, че това са въпроси, които изцяло отсъстват от политическия дневен ред в България и се държим като страна, която е в периферията и няма никакво значение какво казва. С това трябва да се приключи час по-скоро, подчерта Илияна Йотова.

На въпроса дали президентът ще забърза процедурата с връчването на мандатите Йотова подчерта, че не е говорила с него поради посещението му в Черна гора, но подчерта, че "както досега, президентската институция ще спазва всяка буква на Конституцията".

Вчера Йотова заяви, че търпението на българските граждани се изчерпва. В отговор на въпрос тя каза, че една от основните задачи на новия парламент е еврозоната, защото България не трябва да забавя темповете за присъединяване към еврозоната.