Няма новина за Тройна коалиция с ДПС и "Има такъв народ", отсече Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ, след като се проведе срещата с ИТН в парламента. И двете формации бяха предпазливи в коментарите си и не дадоха еднозначен отговор, макар да стоят на позицията за необходимост от експертен кабинет.

"Няма такава новина на този етап - няма новина за Тройна коалиция. Единственото сигурно е, че ГЕРБ иска да направи правителство на споделената отговорност. Нито колегите от ДПС, нито от ИТН са изразили конкретна позиция за правителство", коментира Сачева пред медиите след час разговор с ИТН.

Тя определи като конструктивен разговора с "Има такъв народ", но също като Тошко Йорданов поясни, че не са обсъждали имена на министри, нито структура на кабинет.

"Подробно обсъдихме политики, свързани с образование, пазар на труда, енергетика, съдебна реформа. Теми, които представляват интерес и поети ангажименти и обещания от колегите от ИТН в рамките на тяхната предизборна кампания", разказа Сачева за какво са говорили.

И даде да се разбере, че разговорите за експертно правителство ще продължат, като стремежът на ГЕРБ е да не протакат преговорите.

"Оставихме вратата отворена да продължим нашите разговори по политики", добави Сачева. 

"Нямаме график, не поставяме срокове и ултиматуми, но колкото по-енергични и ефективни действия имаме, толкова повече ще получим доверието на гражданите", коментира Сачева.

Срещата на ГЕРБ с ИТН остава и единствената за деня, тъй като разговор с "Величие" няма да има, след като по-рано и от БСП отказаха да отидат на преговори за кабинет по покана на партията на Бойко Борисов.

"Получихме писмо от Николай Марков, в което той изразява желание да се срещне с Бойко Борисов, но такава среща няма да се състои", заяви на брифинг Сачева.

Очаква се утре сутринта преди старта на 50-ия парламент ПГ на ГЕРБ-СДС да излъчи своя председател на Народното събрание. Тя не назова името му, но подчерта, че от избора и гласуването в залата ще си проличи дали вървим към мнозинство и кабинет.

"Да видим дали НС ще излъчи председател, това е отговорът, който ще бъде най-ясен. Това се прави с действие, бездействието и красивите фрази не вършат работа", заключи Деница Сачева.

До този момент с ГЕРБ се срещнаха само от ДПС и ИТН, въпреки отправените покани към всички политически сили.