ГЕРБ ще предложи Рая Назарян за председател на Народното събрание. Това съобщи Бойко Борисов на брифинг заедно с Теменужка Петкова, Деница Сачева и номинираната за шеф на парламента Назарян. Избирането или отхвърлянето на нейната кандидатура от останалите партии ще реши и въпроса ще има ли кабинет, заяви лидерът на ГЕРБ.

"Към днешна дата съставяне на Министерски съвет не е възможно... Утре ще предложим Рая за председател на парламента и най-спокойно ще чакаме гласуването. От гласуването ще стане ясно дали изобщо ще продължим нанатък да преговаряме... Оттук-насетне, надявам се утре всички да подкрепим Рая, да мине гласуването, след това ще продължим разговорите. Ако не мине гласуването - дотам!", допълни лидерът на ГЕРБ.

Той отбеляза, че партиите се чудят как да си спасят затихващите функции на гърба на ГЕРБ.

"За съжаление, за това, за което преди няколко дни се обърнахме към лидерите на другите партии, не получаваме споделена отговорност. Група партии, които се чудят как да си спасят затихващите функции, искат на гърба на ГЕРБ и на държавата да се упражняват, не искайки да разберат, че изборите показват това, което българите искат - една широка коалиционна формула, за да се стабилизира държавата.

Най-стабилното, което би било, което ние наричаме евроатлантическо мнозинство, е между първите 3 партии - както беше досега сглобката - тя затова функционираше. 

Днес разбираме, че уплашени и отчаяни от резултатите си, много от колегите искат да има управление и ГЕРБ да понесе цялата отговорност за тяхното бездействие и хаос в последните 3 години на редовни правителства и служебни кабинети", коментира още бившият премиер.

По думите му, ако държавата е била в добро състояние, е щяло партиите да се избият кой да управлява.

"Сега, дори от една среща, се опитват да изкарат нещо, което те дори не поискаха участие в изпълнителната власт. Единствено и само препотвърдиха това, което сме правили една година с ПП-ДБ", добави Борисов.

Той отбеляза, че дори колегите им от ПП-ДБ не искат да им се реваншират, че с един министър са крепили сглобката, независимо че те самите виждат, че в Европа техните политически семейства са заедно.

"Дори от някаква гора казват, че ще има реванш. Те сега трябваше да се реваншират, но ние няма да им доставим удоволствие и да ви дадем възможност да действате на наш гръб. Няма да забравя билбордовете, няма да ги накарам да оживеят билбордовете, няма. Колегите от ДПС се държаха отговорно, но ние от първия ден сме казали, че само с ДПС и някакви подкрепи - това е нестабилно, не е за дълъг период от време. Ще отидат изкарат ваканцията лятото, ще ходят да се покъпят и септември ще дойдат да ни намират кусур за това, че оправяме техния хаос", категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

И припомни, че е казал, че няма да бъде премиер, защото истинският реванш ще е, ако той стане премиер.

"Направихме го, за да има споделена отговорност, за да може да тръгнат преговорите, да видим има ли смисъл да се виждаме с лидерите. Аз се отнасям с голямо уважение към колегата Марков и зачитам неговите 100 000 гласа, но вие сте дали мандат на хората до мен да преговарят, и разбира се, бих се срещнал с всеки след това, за да уточним, ако има някакви детайли и да говорим за министри и дълъг период за управление", посочи още Борисов и продължи:

"Да ни се дават 100 дни и после всички да се дръпнат - ние го гледахме това от ИТН, когато напусна четворната коалиция, гледахме го и от другите, не виждам смисъл да си го причиним".

Бившият премиер отбеляза, че се е подразнил от десетките анализатори, които твърдят, че "всичко било уговорено".

"Ние такива договорки не правим. Тук говорим за критично състояние на държавата, време за лидери, време за отговорност, а не тяснопартийни интереси", подчерта Борисов и беше категоричен, че към днешна дата съставяне на правителство не е възможно", категоричен беше Борисов.

"Ако считат, че с нови избори ще си увеличат резултата, се лъжат. Това, че Борисов и Пеевски ще управляват, е кауза пердута. Това няма да се случи надявам се всички да подкрепим Рая. Ако утре мине гласуването, ще продължим разговорите", добави лидерът на ГЕРБ.