Идейният проект за разширението на пътя Бургас - Малко Търново трябва да бъде разгледан съвсем скоро от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите. Това каза кметът на община Малко Търново Илиян Янчев пред БТА.

По думите му вече са осигурени средства за същинското проектиране на отсечката. Плановете са пътят да преминава край, а не през населените места, както е в момента. Това ще важи за селата Крушевец, Маринка и Звездец. На места вместо четири ленти ще бъдат изградени шест, стана ясно от думите на Янчев.

Той добави, че Министерството на вътрешните работи вече е възложило проектирането на новия Гранично контролно пропускателен пункт "Малко Търново" на Областна администрация - Бургас. Вариантите за това бяха два - проектирането да се възложи на областния управител на област Бургас или на Българската агенция по безопасност на храните.

Към момента международният път Бургас-Малко Търново е двулентов, а граничният пункт с Турция е с недостатъчен капацитет. Илиян Янчев добави, че с неговото обновяване и разширението на пътя ползите за целия регион ще бъдат големи. Кметът на странджанската община добави още, че предстои Общински съвет - Малко Търново да вземе решение за промяна на предназначението на общински терен от 20 декара при входа на общинския център. Янчев разясни, че върху него ще бъде изграден паркинг за камиони и автомобили, зона с кафенета и ресторанти, обществени бани и тоалетни и други търговски обекти.

"Върху тези 20 декара няма абсолютно нищо, те са една голяма поляна", каза Илиян Янчев. Съветници трябва да решат дали проектът ще се финансира от местната хазна или чрез публично-частно партньорство.