"Има такъв народ" се отзоваха на поканата на ГЕРБ за разговори за правителство, но не дадоха отговор дали ще участват в експертно правителство, каквото подкрепят и самите те.

И от партията на Слави Трифонов изпратиха трима свои представители - това са Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова. Те седнаха на масата на преговорите заедно с Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова от ГЕРБ.

След един час разговори при закрити врата от ИТН не казаха нито "да", нито "не" на кабинет, въпреки че категоричното становище на "Има такъв народ" е, че правителството трябва да бъде експертно, а това съвпада с намеренията на ГЕРБ.

"Изобщо не говорим за правителство в момента, говорим за някакви идеи, просто ги изслушахме. Нямаме какво друго да ви кажем", заяви зам.-председателят на партията Тошко Йорданов. "Ако очаквате някаква конкретика, трудно мога да ви дам такава, защото просто изслушахме техните идеи", добави той.

"Ще ви помоля да не правите генерални изводи. Това беше покана на една политическа сила към друга. Ние просто се отзовахме на среща, която и политическа сила да ни покани, щяхме да се отзовем", подчерта Йорданов.

Той изрази задоволство, че и от ГЕРБ възприемат идеята за експертен кабинет. "ГЕРБ видимо са достигнали до тази идея, но от идеята до реализацията има още много път, така че все още нищо не е ясно", коментира Йорданов, като напомни, че за ИТН това е най-правилното да се случи.

Той открехна завесата над догадката, че явно преговорите ще продължат.

"Това е първи разговор, нямам конкретна информация", уточни той.

По думите му разговорът е бил в конкретика, а не общ, като ГЕРБ си казали намеренията и вижданията по сектори.

Но за състав на кабинета изобщо не говорили, натърти Тошко Йорданов.

"Въобще не сме говорили за министри. Ние смятаме, че трябва да е експертен кабинет, ако изобщо се стигне дотам", добави той.

В същото време Тошко Йорданов обобщи: "Ситуацията е сложна и тежка. Страната без правителство е блокирана. От друга страна, с лошо правителство понякога е по-зле".

Още снимки от срещата вижте ТУК>>

До този момент единствено от ИТН мълчаха по темата как гледат на своето позициониране в 50-ия парламент и дали ще бъдат опозиция, или ще се включат във властта.

Всички останали, без ДПС, се заявиха като опозиция, а срещите за кабинет отказаха последователно ПП-ДБ, "Възраждане", БСП и "Величие", които иначе трябва да влязат последни днес в 15:00 часа.

Преди да влязат от ИТН пропадна срещата с БСП, чието Изпълнително бюро реши изобщо да не изпраща свои представители.

Снимка7 Пресцентър на ГЕРБ

Все още не е ясно дали все пак от "Величие" няма да се отзоват, въпреки че единият от двамата им лидери, Николай Марков, настоя да преговаря лично с Бойко Борисов, а не с излъчените от него три дами в състава на преговорния екип.

До момента е ясно, че от ГЕРБ търсят трети участник в кабинет, след като имат "да" от ДПС, с които констатираха сходство в приоритетите.

Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

По заявката на Бойко Борисов той не възнамерява да прави коалиция с ДПС, нито кабинет само с две партии, а предлага експертно правителство. Условието на ГЕРБ е премиерът, външният и военният министър да бъдат представители на ГЕРБ, а вчера стана ясно, че от партията държат техен да бъде и председателят на парламента.

Още на първата и единствена пресконференция на Борисов след изборите той декларира, че ако не сформира правителство в първия мандат, то такова няма да има във втория и третия, и алтернативата е нови избори през септември. 

Снимка: Пресцентър на ГЕРБ