Войници от Южна Корея са стреляли предупредително по военни от Северна Корея, които пресекли за малко сухопътната граница на съперниците, съобщават от армията на Сеул, цитирана от Асошиейтед Прес. Това е второ такова преминаване за последния месец, допълват оттам. 

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Нахлуването става няколко часа преди визитата на руския президент Владимир Путин в Северна Корея.

Войниците на Пхенян - около 20-30 души, пресекли военната демаркационна линия, която разделя страните, към 8:30 сутринта по време на строителни дейности. От Северна Корея уточняват, че служителите са се оттеглили след изстрелите, а Сеул не е засякъл друга подозрителна активност след това.

Снимка: AP/БТА/South Korea Defense Ministry

Предполага се, че линията е била пресечена заради липса на видимост, причинена от растителността в района.

Военните на Южна Корея забелязват засилени строителни дейности на севернокорейците по тяхната тежко въоръжена граница за инсталиране на предполагаеми противотанкови бариери, укрепване на пътища и поставяне на противопехотни мини. Работата продължава без прекъсване въпреки няколкото експлозии, причинени от мини, които са убили или ранили неуточнен брой войници на Пхенян, заявяват още от Южна Корея.

Снимка: AP/БТА/South Korea Defense Ministry

"Нашите военни наблюдават отблизо дейностите на Северна Корея в зоната на фронта, като същевременно се пазят от случайни ситуации", добавят от Сеул.