Бившата депутатка от ПП-ДБ Кремена Кунева и Ани Стоянова, основателка на Фондация Даная, наречена в памет на дъщеря й, която в "Пирогов" не успяха да спасят, са извикани в ДАНС да дават показания по темата с Националната детска болница. Това съобщи в профила си във Фейсбук самата Кунева. Тя уточнява, че и двете със Стоянова не са членове на Обществения съвет.

"Току-що с Ани Стоянова получихме обаждане от ДАНС за даване на показания по темата с Националната детска болница и позицията ни по темата след гласуваното от Министерски съвет решение за даване на лиценз на Търговска лига. Освен членовете на Обществения съвет към МЗ в сигнала към ДАНС са посочени моето и името на Ани, независимо че не сме част от ОС, а самата Ани го напусна преди месеци", написа Кунева.

"НПО с позиция по темата за конституционния ангажимент на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване се оказват залаха за националната сигурност. Господата от ДАНС, бяха изключително любезни, за което им благодарих, но и обясних, че цялата тази работа излиза извън всякакви нормални граници", допълва още тя.

"Преди няколко дни от Фондация "Даная" излезнахме с публично становище, с което осъждаме действията или бездействията на институциите, които позволяват подобни "сплашвания" на граждански активисти, НПО, медии и прочее да изразяват свободно своите позиции", изразява възмущение бившата депутатка, като напомня, че ДАНС е специализиран орган за контраразузнаване, който трябва да се занимава с неутрализиране на заплахите за национална сигурност. "И не, няма абсолютно никакъв проблем да обясня не само на ДАНС, а и на която и да е институция, проблемите от липсата на държавна грижа към децата пациенти в България", завършва постът на Кремена Кунева.

Преди да бъдат извикани в спецагенцията двете с Ани Стоянова, там вече бяха разпитани членове на Обществения съвет за изграждането на детската болница. Обяснения вече даваха Надежда Цекулова и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, които са давали обяснения по въпросната тема.

И двете твърдят, че причината да ги потърсят от ДАНС са позициите им срещу изграждането на частната болница "Мама и аз", което първо получи като проект зелена светлина от държавата, а после, след обществения отзвук, беше спряно от служебния кабинет. Служебният премиер Димитър Главчев пък възложи именно на ДАНС и на прокуратурата да направят проверка как е получено одобрението. Шаркова и Цекулова твърдят, че са били извикани на разпит по сигнал на "Търговска лига".

"Доколкото знам, различни лекари - специалисти и изявени членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, също са били извикани в ДАНС или им предстоят такива срещи. Единственият въпрос, който съм задала, е "откога частните интереси на даден субект са въпрос на национална сигурност и откога адвокати и лекари застрашават тази национална сигурност", коментира преди дни адв. Шаркова. Тогава в позиция до бТВ от "Търговска лига" е било изразено мнението, че Общественият съвет за изграждането на държавната национална детска болница е оказал натиск на 30 април и 1 май, за да принуди служебния премиер Димитър Главчев да отмени законосъобразно решение.