Президентът Румен Радев връчи сутринта мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Кирил Петков, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната".

Коалиционното споразумение за бъдещо управление с мандат на "Продължаваме Промяната" беше подписано вече от ПП, "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България".

Кандидатът за премиер Кирил Петков представя състава на новия Министерски съвет.

Към момента има ясни някои от имената на министрите:

Кирил Петков - кандидат за министър-председател.

Петима вицепремиери: Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите, Калина Константинова, вицепремиер и министър на ефективното управление - от "Продължаваме промяната", Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията - от БСП, Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството - ИТН, Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите - ДБ.

Останалите министри от "Продължаваме промяната" са Николай Денков, министър на образованието, Асена Сербезова, министър на здравеопазването, Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, Стефан Янев, министър на отбраната, Николай Събев, министър на транспорта, Даниел Лорер, министър на растежа и иновациите, Атанас Атанасов, министър на културата.

БСП предлага и Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика, Иван Иванов, министър на земеделието, Христо Проданов, министър на туризма.

"Има такъв народ" залага на Александър Николов, министър на енергетиката, Теодора Генчовска, министър на външните работи, Радостин Василев, министър на спорта.

От "Демократична България" са Надежда Йорданова, министър на правосъдието, Божидар Божанов министър на електронното управление.

"Червената линия на бъдещото правителство ще е нулева толерантност към корупцията. И това правителство ще бъде в този състав само, ако това мото се спазва. Другото мото ще е прозрачност и това ще касае и работата с медиите. Ще искаме да дадем ясна представа какви средства при какви медии отиват. Вече няма да има непрозрачно финансиране от едно министерство към определени медии, всичко ще е прозрачно", каза Кирил Петков.

Самото правителство трябва да бъде гласувано в понеделник, 13 декември, на извънредно заседание на Народното събрание.

Петков отново изброи приоритетите на бъдещото правителство: да няма увеличение в цените на тока, ковидкризата и качване нивото на ваксинация, закона за КПКОНПИ, който дава възможност за първи промени. Следващата стъпка ще е КЕВР, където има изтекли мандати.

Всеки министър ще носи отговорност за зам.-министрите и регулаторите. А комисиите в НС ще са от други партии.

Пълен кредит на доверие с проверка и ясни резултати дава бъдещият премиер на министрите си.

"Аршинът ще е един и същ към всички и няма да има разлика - трябва да сме един отбор, който за решава общи задачи", каза Петков.

"Като опозиция са длъжни да следят всеки наш ход и ако някъде някой стъпи погрешно, да дават знак", отговори Петков на въпрос за работата с ГЕРБ и ДПС.

"Прибързани общи приказки няма да има. Всяко решение ще е на база анализ и ползи", заяви Петков на въпрос за решението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров да слее детската болница с Правителствена.

"Много има да спечелим - и ние, и РС Македония от едно добросъседство. Българската позиция остава както си е, но трябва да я наградим - да седнем и да работим заедно, но без да отстъпване от националния интерес", каза още Петков.