Приоритет на МВР са разследванията по големи проекти, започнати преди години, в това число и за АМ "Хемус". Ще продължим упорито да работим по разследването на тази магистрала. Струва ми се, че това ще доведе до промени в бъдеще. Те ще се отнасят и за състава на някои от парламентарните групи. Надявам се да постигнем необходимите резултати, следващи фактите, които сме установили. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, след като Кирил Петков обяви състава на проектокабинета на "Продължаваме Промяната".

Рашков е номиниран за поста на вътрешен министър, които и в момента заема.

Припомняме, че Софийската градска прокуратура образува дело срещу 42-годишния бивш данъчен служител Борислав Колев. Той е заподозрян, че е изнесъл в сакове и чували 53 млн. лв. от незаконни схеми при строителството на АМ "Хемус". Разследващите са стигнали до него, след като всички подставени лица заявили, че са му предали парите.

Събраните доказателства сочат, че Колев е участвал в създаването на мрежа от кухи фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни техни управители. По-късно по сметките им били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от магистрала "Хемус". Впоследствие Колев лично придружавал подставените лица до банков клон, откъдето те теглили суми, които му предоставяли. По този начин с 52 деяния в периода от 18 юни 2020 г. до 8 септември 2021 г. Колев получил 53 060 861 лева.

Разследването за строителството на "Хемус" започна преди месеци. В началото на ноември МВР проведе операция, при която бяха претърсени офиси на строителни фирми. За кратко бяха арестувани над десет души. Разследващите обясниха, че се е наложило да действат бързо, защото имало данни, че се унищожават документи. Няколко дни по-рано имаше проверка и в "Автомагистрали". След това вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че заради схемата с "Хемус" ще има още арести.