Тази година на националното външно оценяване по български език, по-известно като матура, се падна една притча, добре позната на всички ви - "Приказка за стълбата". Смятам, че е подходящо в навечерието на един от най-светлите български празници - 24 май, да си я припомним всички. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев преди днешното заседание на Министерския съвет.

Той отправи поздрав към министрите за предстоящия 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

"Макар, че "Приказка за стълбата" да започва с "Посветено на всички, които ще кажат "това не се отнася до мен". Смятам, че за всички нас се отнася тази великолепна творба на Христо Смирненски. Човек не трябва да губи сетивата си, камо ли сърцето и паметта, и да си спомня откъде е тръгнал", категоричен бе премиерът и подари на всеки от министрите текста на произведението на Смирненски.

Главчев посочи още, че макар и с кратък хоризонт и конкретна задача, премиерът и министрите от служебното правителство няма да останат "глухи и слепи" за това, което искат от тях гражданите.

Служебният министър-председател припомни, че първите 39 млн. лв. вече са постъпили по сметките на висшите училища. "На наши, макар и неприсъствени заседания, решихме да отпуснем 80 млн. лв. и то не само за академичния състав, а и за администрацията и докторантите. Въпрос на време е да постъпят и останалите пари по сметките на ВУЗ-овете", добави той.

По 290 лв. е увеличението на възнагражденията за академичния състав. За стипендии на докторантите са отпуснати 7,5 млн. лв. Освен това е осигурено 12-процентно увеличение на т.нар. неакадемичен състав.

"Това показва какво ни е отношението към тази общност. Добре е, че точно за 24 май се случва това", заключи Димитър Главчев.