Ако изборите за НС се провеждат днес, ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с 10,7 % сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат - ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). Това показва най-новото проучване на социологическа агенция "Тренд" по поръчка на "24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

Според социолозите оставащите дни на кампания ще решат битката за второто, третото и четвъртото място.

БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от "Има такъв народ" с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията "Не подкрепям никого" събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори - около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Снимка: Тренд

Снимка: Тренд

От "Тренд" уточняват, че няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

"Няма нещо ново голямо, което да провокира хората да отидат да гласуват", смята социологът от "Тренд" Евелина Славкова.

"Парламентарните избори влияят на европейските избори в контекста на повишаване на избирателната активност. Имахме подозрения, че ако изборите не бяха 2 в 1 вероятността да бъдем под 2 милиона души по отношение на Европейските избори, е съвсем реална", обясни Славкова пред bTV.

По думите ѝ около 20% от избирателите решават дали да гласуват и за кого в последната една седмица, а политическите партии, вече изтощени от тези шести избори - и от финансова гледна точка, съсредоточават кампанията си през последните две седмици.