Президентът Румен Радев започна консултации с партиите за съставяне на правителство. Първи влязоха от най-голямата парламентарна група - "Има такъв народ" (ИТН).

На влизане в президентството председателят на парламентарната група на партията на Слави Трифонов - Тошко Йорданов, отговори на въпроса дали този път ще има правителство с думите: "Не зависи от нас".

Заедно с него дойдоха още Ивайло Вълчев и Виктория Василева.

През целия ден днес Румен Радев е насрочил срещи с всички шест партии в парламента за консултации. Втори трябваше да са от ГЕРБ, но в момента, в който разговорите на "Дондуков 2" започнаха, от партията на Бойко Борисов обявиха, че няма да отидат.

В началото на разговора с представителите на ИТН Радев ги поздрави с изборната победа, но им напомни и за голямата отговорност, която следва от нея.

Снимка: "Булфото"

"Страната ни е изправена пред редица предизвикателства и във външен, и във вътрешен план. Устойчивото парламентарно мнозинство е най-важната задача, в нея "Има такъв народ" има водещата роля. Парламентът и правителството имат да решават важни задачи. Всички обвързват плана с дълбока съдебна реформа. Формулата е ясна - средства срещу реформа. Всички чакат актуализация на бюджета, предсказуема рамка за бизнеса", добави той.

Радев приветства ИТН за решението да се отворят за диалог.

"Приветствам ви затова, че вече подхождате по различен начин от предишните опити за съставяне на правителство, така че да се търсят общите пресечни точки по отношение на приоритети и цели, области на възможен компромис", допълни държавният глава.

"Важно е как вие виждате инструментите за такъв, така че за се търсят общите точки по отношение на цели и приоритети, на компромис в името на гражданите. Искам да чуя готовността ви за връчване на мандата, как виждате подкрепата от другата политически сили. Направих всичко възможно по-най бързия начин да свикам НС и да започнат консултациите. От вас очаквам информация кога да се връчи проучвателния мандат. Важно е диалогът, който започвате, с партиите да доведе до устойчиво управление. Тук мога да си позволя да не бързам с мандата. Ще държа на връзка с вас за обратна информация как вървят разговорите", добави президентът.

Скрийншот: Facebook/Румен Радев

"Ние всички разбираме, че отговорността е наша като победители в парламентарните избори. Г-н Трифонов заяви веднага на другия ден, че ние тази отговорност я осъзнаваме и ще я поемем с ясното съзнание какво се изисква от нас. Наясно сме, че трябва да се опитаме да съставим кабинет и парламентът трябва да работи, защото от всичко, което изредихте, огромна част се случва вътре в парламента, не е функция на МС", заяви от своя страна Тошко Йорданов.

"От друга страна, искрено се надявам и останалите политически партии, изключвам ГЕРБ, с които контакти ИТН няма да имат под каквато и да е форма, също да надскочат някои свои партийни цели, защото ние сме различни политически субекти и всеки от нас има приоритети, а понякога те се разминават. Истината е, че има основи неща, по които не виждам противоречия с останалите партии. Ако всеки субект надскочи разни свои точки и пристрастия в програмата си, би трябвало, опирайки се на общите ни цели, да успеем да съставим достатъчно стабилно парламентарно мнозинство, което, дори да е плаващо по определени въпроси, все пак да може да излъчи кабинет. Ние ще предложим такъв", добави той.

И уточни, че първоначално ще се срещнат с политическите ръководства на останалите партии, без ГЕРБ-СДС.

"След тези срещи ще бъдем много по-наясно и ние, и вие - дали има възможност за съставяне на правителство. Защото, ако не получим подкрепа или не постигнем обща визия за някои основни неща, най-вероятно ще се отиде на предсрочни избори, което за нас не е проблем, тъй като изборите са демократичен механизъм. Но се надявам, че и останалите политически партии, както и при нас - това, което направи г-н Трифонов с изтегляйки първото предложение за кабинет, тъй като имаше персонални атаки срещу предложения от нас министър-председател, ние показахме, че имаме разум, не сме  самовлюбени и се надяваме и другите партии да проявят същото. Тоест - да се опрем на общи приоритети, много бързо България да има редовно правителство, след което парламентът да започне да работи по определени точки и по разграждане на този мутренски модел, по който живяхме близо 11 години", добави Йорданов.

"Трябва да има правителство, но не на всяка цена, защото една безпринципна коалиция може да бъде много по-вредна, отколкото липсата на правителство. Но аз очаквам този път да бъдат изчерпани всички опции, това, което не се случи на предишните консултациите - разиграването на мандатите не бе постигнато. Затова нека не бързаме с формулата - нямаме обща визия и цели, отиваме на предсрочни избори. Има неотложни задачи, които не могат да бъдат решени от служебен кабинет, има важни задачи, които не могат да бъдат решени без парламент. Затова още веднъж моят призив е за диалог, нека тезата за предсрочни избори засега да я оставим на заден план", настоя Радев.

"Ние също мислим същото. Този вариант е само, ако останалите партии подходят тясно партийно", увери Йорданов и пак изтъкна, че партиите имат общи точки, на които са готови да се опрат - съдебна реформа, пенсии. - "Говоря за "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!", до голяма степен БСП и, колкото и да е странно, по някои неща и ДПС", допълни той.

След това видеопредаването във Фейсбук страницата на президента беше прекъснато, очакват се коментарите на ИТН на излизане от срещата.

На излизане от президентството, Тошко Йорданов заяви:

"Ако успеем да стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет, са добри. Ние не търсим подкрепа от политическите партии, ние ще говорим на практична основа. В крайна сметка отговорността за съставяне на кабинет е наша. Съставът на МС също, защото ние нямаме коалиционни партньори. Няма коалиции в този парламент. Ние в коалиция няма да влезем. Ще има основни посоки, ако ги одобряват останалите партии, ще има кабинет".

По думите му разговорът с държавния глава е бил много приятен и човешки и е показал, че "нямат разминаване по основните приоритети".

След като ГЕРБ отказаха да участват в консултациите, следващата среща на президента е в 11,30 с БСП.