ГЕРБ поискаха оставката на министъра на отбраната Георги Панайотов и на шефа на "Военна полиция". Партията направи изявлението в парламента по повод новата версия, че разследването е установило не самоубийство, а убийството на лейтенант Тодор Манчев.

Според Даниел Митов и Тома Биков се правят опити за прикриване на резултата от разследването.

"Министърът на отбраната да подаде оставка незабавно и тя да бъде поискана от президента Румен Радев", заяви депутатът Тома Биков. "На трето място, да се осигури пълна прозрачност по отношение на това какво се случва във "Военна полиция"", добави той.

"Всичко извън тези неща ще означава, че някой не желае този случай да бъде изяснен и иска да бъде потулен с една или друга мотивация", каза още Биков, като добави, че мотивацията може да е политическа или друга. От ГЕРБ призоваха и останалите партии в Народното събрание да подкрепят искането им, независимо от различията помежду им.

"Предлагам на следващите президентски изброи г-н Радев повече да не бъде държавен глава", пък заяви заместник-председателят на партията Даниел Митов. Това е прикриване на убийство от страна на разследващите, които са част от Военна полиция", категоричен беше той.

Разследването на случая с простреляния старши лейтенант Тодор Минков се води от Военна прокуратура от първия ден. Не се води от Военна полиция, за да няма замърсяване на случая, отрече обвиненията зам.-министърът по отбрана Пламен Йорданов.

Темата бе повдигната по време на заседанието на комисията по отбрана в парламента от депутата от ГЕРБ Христо Гаджев.

"От министерството на отбраната никой не се е крил по нито една тема и със случая с Ф-16, и с Чешнегирово", каза зам.-министърът. Трябваше самият министър на отбраната да бъде изслушан по актуални въпроси, но Георги Панайотов не се появи в комисията. Причината за отсъствието му била, че се е разболял от летен вирус в неделя, обясни пред депутатите Пламен Йорданов.

Първоначалната версия за смъртта на лейтенанта от "Военна полиция" беше, че става въпрос за самоубийство, след като той е бил наказан заради инцидента в производствения цех край летището на Чешнегирово. Тогава американски военни нахлуха с оръжия и изплашиха работници, а впоследствие се оказа, че е грешка на логистиката на военното учение.