Представителят на АБВ в парламентарната група на "БСП за България" Владимир Маринов депозира искане до министъра на отбраната за пълна информация за участието на самоубилия се старши лейтенант Тодор Манчев в американското учение край пловдивското село Чешнегирово. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Маринов пита какви са били задълженията на Манчев, свързани с военното учение Swift Response и инцидента при неговото провеждане, при който на 11 май американски военни нахлуха в частен производствен цех и насочиха оръжие срещу работниците. Пита се също на какви процесуално-следствени действия е бил подложен и участвал в хода на извършената проверка от инспектората към Министерството на отбраната младият офицер.

31-годишния Тодор Манчев се застреля в спално помещение на полигона "Ново село" на 19 юли.

Часове по-късно от министерството съобщиха, че първоначално старши лейтенантът е бил санкционирани със забележка от директора на Регионалната служба "Военна полиция" в Пловдив заради нахлуването на американски военни в цеха.

Извършена била обаче и последваща проверка по инцидента от Инспектората на Министерството на отбраната. След нея служебният министър на отбраната Георги Панайотов не наказал Манчев, тъй като е преценил, че няма извършени от него нарушения.

Въпреки това, близките на младия мъж смятат, че именно първоначалната санкция е причината за фаталното му решение. Не е установена никаква друга причина той да посегне на живота си, още повече, че за август била планирана сватбата му, а бъдещата му съпруга вече е бременна.

Преди да постъпи на работа във Военна полиция, Манчев работел с баща си, който е предприемач. Майката му пък е адвокат. Техни близки разказаха, че военният полицай бил скромен и много отговорен към работата си.

Преди няколко дни от АБВ обявиха, че са задали въпроси по Закона за обществена информация за инцидента в Чешнегирова и от отговора на Министерството на отбраната става ясно, че в учението няма елемент, в който се включва атакуваният цех. Планирано е изцяло и единствено от американски екип, а участници са само американски военнослужещи. Недопустимо е български офицери да бъдат изкупителни жертви за защита и прикриване на този инцидент, заявиха от партията на Румен Петков.