"Нямам предложение отново да съм служебен министър, както и никой друг", коментира министърът на вътрешните работи Бойко Рашков след церемонията за празника на българските пожарникари. Той припомни казаното от президента, че новото служебно правителство ще бъде обявено официално на 16 септември. Вътрешният министър нямал и информация "дали се прави нова партия с колегите Петков и Василев".

"Министър Василев, мисля, че отговори, че докато е служебен министър, няма да се занимава с партийна дейност", припомни Рашков.

Той изрази надежда пленарната зала да препотвърди решението на правната комисия в НС и да прехвърли от главния прокурор на правосъдния министър Бюрото за защита на свидетелите. "Много бих искал парламентът да смогне да направи това, защото такава порочна структура до сега не сме имали - един представител на ръководно ниво в прокуратурата да има състав от 150 души с 8-10 млн. лева годишен бюджет, а за миналата година да нямат нито един включен в защитна програма участник в процес. Натрапва се мнението, че едва ли не всички тези служители в това бюро, охраняват само главния прокурор", обясни Бойко Рашков.

"Страхува ли се толкова много главният прокурор, за да има защита от три места - Бюрото по защита, които бдят денонощно за него, около дома му пази Националната служба за охрана, а освен това от Шесто районно полицейско управление да патрулират денонощно коли около оградата на резиденция Бояна?", попита министърът на вътрешните работи. Според него по-морално би било самият Иван Гешев да бъде инициатор на тази промяна.

По повод мигрантския натиск по границата вътрешният министър направи уговорката, че зависи накъде ще се насочат бягащите от Афганистан. "Трябва да сме бдителни", каза вътрешния министър и обърна внимание, че дори Турция изгражда защитни съоръжения на границата с Иран, за да не допуска масово навлизане на афганистанци на своята територия.