Лидерът на ГЕРБ потвърди, че го викат в понеделник на разпит в 15.00 часа следобед и коментира, че МВР първо го съобщава на журналистите. Бойко Борисов дори направи сравнение между вътрешния министър и Хитлер - от една страна, а от друга оприличи действията на Бойко Рашков спрямо него с тези на Путин към опозиционера Навални, който е в затвора. 

"То излиза първо по медиите - Рашковата пропаганда, това е Хитлер. Ние в момента имаме като в Русия, Путин с Навални - същата ситуация. Разпорежда и хайде, всички - още 7, още 9 години затвор. Важно е да не обясняваме защо вземат още заеми. Важно е да не питаме защо крадат газ, от житото, а като си в ареста, не може", коментира Борисов.

"В България вече след миналия четвъртък всеки може да арестува всеки", започна Бойко Борисов. И добави, че очаква още арести. "Тези, докато не намерят нещо някъде, докато не се накрадат, е точната дума, докато не се налапат хубаво, коалицията цялата... На Христо Иванов партията се цепи, младежкото на Атанасов избяга, това от какво е?", коментира той по адрес на четирите партии в мнозинството.

Лидерът на ГЕРБ направи връзка между неговия разговор с бившия президент Петро Порошенко и обещаната подкрепа с оръжия за Украйна от страна на депутатите на партията, и ареста му миналия четвъртък.

"За да може, ако в парламента влезе такова решение, ГЕРБ да е обиден и да не го подкрепи", разтълкува събитията Бойко Борисов. Той обаче подчерта, че въпреки арестите, неговата парламентарна група ще застане зад такова решение на Народното събрание.

"И тук рискът някоя от партиите в мнозинството да не го подкрепи, и да мине с наша подкрепа, ги уплаши", разтълкува събитията Борисов.

Борисов отрече Горанов да му е носил пари от Васил Божков.

"Една стотинка не съм получил от Васил Божков чрез Горанов или някой", като поясни, че човек с 19 обвинения си има своята теза и адвокатите го съветват какво да говори.

"Никога по никакъв начин лев, долар, евро, стотинка, не ми е носил Горанов. Ако ми е донесъл, аз се заклевам във внуците си", заяви лидерът на ГЕРБ.

Той се върна към вечерта на ареста и отново разказа за събитията от първо лице. "Беше толкова внезапно, изненадващо, те ме свариха на масата, с децата. Претършуваха абсолютно всичко - като започнаха от кухнята, чинии, тенджери, вани, дрехи, чорапи, всичко долу, пред детето, и върви един и снима - белким да намерят нещо. Никога не съм имал златни кюлчета. Няма и как да ги намерят, защото, като нямаш, няма как. Горанов никога не ми е донасял пари", разказа още Борисов.

"Копаха, ровиха из двора, правиха чудеса. Каквото са търсили, явно не са го намерили", вметна Борисов, като подчерта, че са търсили злато и пари.

"Кое е неотложното, да ме разкарват като панаирджийска мечка? Приемам, че изпълняват заповеди, но пред детето не трябваше да го правят. Тези доклади, всичко това е от месеци", допълни Борисов. Той каза още, че е чул по телефона как нареждането към полицаите е било на всяка цена да бъде арестуван и изведен, въпреки че не са открили нищо. И потвърди, че в ареста на ГДНП "24 часа нито един човек не дойде да ни разпита". "За Севда ми е жал, че е жена, и пред детето са се случили всичките тези работи. Ето това е - тотална щета във всяка една сфера. Заеми всяка седмица", разкритикува той новата власт.

Борисов наблегна, че в момента важната тема е изборът на управител на БНБ и даде да се разбере, че ГЕРБ не подкрепя никого от двамата номинирани от ПП и ИТН на този етап.

"Важната тема е българската банка. Когато ние избирахме управител на БНБ, взехме Митко Радев от Вашингтон, от МВФ, доказан специалист, и двамата с Горанов ни вкараха в еврозоната. Сега кой ще избират. От двама кандидати, кой по не става, си е работа на тази коалиция и да не ни замесват името. До този момент нито един от кандидатите не се е свързал с нас. Изборът им е изцяло работа на тази коалиция", заяви лидерът на партията.

Докладът на Министерството на финансите за нередности при контрола на разходването на евросредствата по времето на Владислав Горанов може и въобще да не съществува, но говоренето за такива проблеми поставя под риск цялата система на еврофондовете у нас, предупредиха още от ГЕРБ във връзка с документа, който се оказа в основата на операцията на МВР, при която бяха арестувани Горанов, Бойко Борисов и бившият пиар на правителството Севдалина Арнаудова.

По-рано днес премиерът заяви, че е представил и в Брюксел доклада, според който в някои региони 90% от поръчките по европрограми са с по един участник, което от ГЕРБ категорично отрекоха.

"Технологията тук е важна - из медиите циркулира протокол от показанията на Кирил Петков. Докладът по казуса Божков на АДФИ, който повтаря до голяма степен доклада, поръчан от Горанов, се оплита с някакъв друг доклад", коментира и Томислав Дончев. 

"Ако съществува подобен документ, доклад, той трябва веднага да бъде представен на Народното събрание, защото част от твърденията на г-н Петков не отговарят на истината", заключи той.

Дончев нарече "глупост" твърдението на премиера, че обществените поръчки се правят само за една фирма. Смесват се един съществуващ доклад с друг несъществуващ, "това само по себе си е щета", каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Самият Горанов пък уточни, че докладът, поръчан от него на АДФИ за проверките на постъпленията от хазарта, е почти идентичен с този, поискан от финансовия министър Асен Василев през миналата година. "Ако имаше нещо съществено, щеше да е оповестено. Нямаше материали, свързани с Васил Божков", коментира бившият финансов министър.

"Това политическа бухалка и репресия ли е? Рашковото МВР да разпространява съобщения, без европейската прокуратура да е замесена", попита и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Те дължат отговор на българското общество, на ЕП и европейските институции - кой носи отговорност за това, което се случи в четвъртък", добави и Тома Биков. "Арестът на лидер на опозицията е удар въобще по европейската перспектива на България и затова този въпрос се коментира и в ЕП", добави той.