Преди дни българското МВнР за пореден път обяви за изгонване на дипломати на посолството на Руската федерация. Броят на колегите ни, обявени за "персона нон грата", неприятно изумява с мащаба си. Тази поредната агресивна стъпка я разглеждаме не иначе като ясно обозначеното намерение на официална София да се сведе до минимум целият спектър на руско-българските отношения. Този враждебен демарш в скоро време ще получи съответна оценка и адекватна за новия дух на двустранните отношения реакция. Това заяви посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова по време на седмичния си брифинг по актуалните въпроси от международния дневен ред и двустранните отношения с България.

Дипломат №1 на Москва в София коментира и плановете на България да се откаже от доставките на руски газ.

С любопитство наблюдаваме зачестилите призиви на българските първи лица, страната напълно да се откаже от руските енергоносители, както и странните обвинения спрямо нас в отприщване на една "газова война". Макар че до края не разбираме в какво се заключава тя, когато Русия доставяше и продължава да доставя енергийни ресурси според контрактите в пълен обем", заяви Митрофанова.

Тя напомни, че Москва нееднократно е предупреждавала, че като доброволно отказват от руските нефт и газ, европейските политици готвят за страните си енергийна катастрофа, след която ще споменават днешната ценова криза като празник.

"Един обикновен европеец още дълго ще усеща разрушителни последици от тази глупост. Ще му стане все по-трудно да пазарува, да зарежда колата и да плати сметките си. Смятаме, че гражданите на страните, чиито лидери разглеждат възможността на отказ от руските енергийни ресурси, трябва да бъдат добре информирани за това, доколко ще се намали качеството на живота им при толкова безотговорни действия. Това, обаче, както се казва, е свободен избор на всекиго", категорична бе посланичката.

Елеонора Митрофанова припомни вчерашното разпореждане на руския държавен глава Владимир Путин плащанията по сделките за руското "синьо гориво" да се извършват само в рубли.

"Новият ред на разплащанията се отнася до страните, влизащи в списъка на недружествени за Русия държави, включително до България", допълни Митрофанова.

По отношение на войната в Украйна, посланичката на Русия заяви, че личният състав на Въоръжените сили на Руската Федерация прави всичко, за да се избегнат жертви сред мирното население на украинските населени места.

"Нелесно върви освобождението на Мариупол. Националистическият батальон "Азов", който се разположи тук, не дава възможност на желаещи да напуснат града по хуманитарни коридори, разстрелва тези, които се опитват да се измъкнат самостоятелно. Главорезите фактически се скриват зад хората като зад "жив щит". Хуманитарната ситуация там придобива катастрофален мащаб", предупреди Митрофанова.

Според нея, в западните медии настойчиво се "пробутва" тезата за химическа атака, уж подготвена от Въоръжените сили на Руската Федерация срещу украинците.

"С такива абсурдни тези задокеанските политически технолози се опитват да пренасочат вниманието от темата за биолаборатории на Пентагона, разработвали биологичното оръжие на територия на Украйна. Не изключваме, че натовските куратори на престъпния киевски режим ще успеят да ги убедят да направят подобна провокация срещу собственото население с цел да обвинят впоследствие Русия в "агресията", завърши посланикът на Русия в София.