От "Възраждане" настояват държавният резерв да бъде отворен за строителните предприемачи и да бъде използван като буфер, докато държавата се погрижи за нормалното обезпечаване на пазара. Това заяви по време на брифинг в парламента народният представител от ПГ "Възраждане" Никола Димитров. Той каза, че е категоричен, че санкциите срещу Руската федерация трябва да отпаднат.

По думите му един от основните индикатори на икономиката на страната е строителният бранш. Според него част от фирмите са застрашени от фалит, заради прекратените доставки на стомана от страна на Украйна и Русия.

Доставките на стомана са преустановени, каза депутатът, по чиито думи вицепремиерът Корнелия Нинова е поискала квотите за доставки да бъдат предоставени на Турция и Индия, и по този начин да бъде обезпечен българският пазар. Металургичните предприятия в България разполагат със запаси от скрап, но не разполагат с достатъчно добавъчни суровини, които се внасят от същите страни, от които и стоманата, посочи Димитров.

По думите му, нуждите от стомана са покрити едва на 50 процента на пазара. В началото на годината поскъпнаха много суровини и материали, което се дължеше главно на поскъпването на електроносителите; с военната ситуация в Украйна проблемът се задълбочи, на борсите за строителни материали липсват основни продукти, каза Димитров.

Той даде пример с цената на арматурното желязо, което вече се търгувало по-скъпо от предходния месец. Много строители възнамеряват да изчакат, да видят как ще се развие ситуацията на пазара. С това поскъпване на строителните материали, браншът е в пълна невъзможност за преценка на бъдещото поскъпване, отбеляза депутатът.

Цончо Ганев от "Възраждане" заяви, че България "не може да си позволи да е вражеска държава на Русия" и посочи, че само след месец един блок от АЕЦ излиза в планов ремонт. Ако Руската федерация каже, че няма да ни бъдат доставени резервни части, ние трябва да затворим блока, коментира депутатът.