Вот на недоверие със сигурност е необходим. Ако правителството заслужава вот на недоверие, то това на първо място е по темата икономическа политика. Това заяви на брифинг в парламента Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ и народен представител от ПГ ГЕРБ-СДС.

Томислав Дончев обясни, че ако ГЕРБ-СДС внасят вот на недоверие, то това ще е именно по тема, от която страдат всички хора - високите цени, инфлацията, високите цени на енергоносителите, обедняването на населението.

На въпрос дали ще искат оставката на вътрешния министър Бойко Рашков във връзка с извършените арести в края на миналата седмица на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова - PR на Борисов, Томислав Дончев отговори, че една "сепаративна оставка на вътрешния министър не би решила проблема".

Тук говорим за арести, разпоредени от министър-председателя, който и да е вътрешен министър в тази ситуация не би имал какво да промени, обясни Дончев. Относно делегацията от ЕНП, която разследва ареста на бившия премиер Бойко Борисов, Дончев каза, че след като колегите му от ЕНП се запознаят с всички документи, които са получили, ще имат повод в следващите дни да направят и коментар.

Относно оценката за първите сто дни от управлението на правителството на Кирил Петков депутатът Делян Добрев заяви, че тя е най-точна тогава, когато я дават финансовите пазари. Ако финансовите пазари вярват в едно управление - те го финансират при по-изгодни условия. Когато не вярват в управлението - те увеличават своята премия за риск и финансират правителството при по-висока изискуема доходност, обясни депутатът и добави, че спредът между нашите и немските държавни ценни книжа се е увеличил с 20 процента само за три месеца и че това е оценката на финансовите пазари за начина, по който се управлява България.

"Българските граждани писаха тройка на аматьорите за първите сто дни управление. Най-сериозният провал, заедно с провалите в икономика, енергетика, инфлация, външна политика, е провалът на Рашковото МВР. Над 60 процента от българите смятат, че МВР е използвано за политическа репресия", заяви председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя коментира, че вчера това се е потвърдило и от българския съд. Атанасова визира отказа на Софийския градски съд да приеме протоколите за извършени изземвания при ареста на Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ. Тя коментира, че съдът изобщо е отказал да разглежда протоколите от дейността на "Рашковото МВР" и категорично е заявил, че действията на МВР са незаконни, нелегитимни и извършени от некомпетентен орган.

Днес адвокатът на г-н Борисов, г-н Горанов и г-жа Арнаудова депозира жалба в Софийския районен съд срещу заповедта за задържане на МВР. Намираме, че не са налице обстоятелствата по закона за МВР. Очакваме съдът в срок да се произнесе и да потвърди това, която заяви и в своето определение вчера СГС, заяви Атанасова.

Тя коментира и действията на управляващото мнозинство да отхвърли искането им за изслушване Кирил Петков. По думите на Атанасова именно той е основен двигател на тази некомпетентна операция. Атанасова обърна внимание и на времето на ареста, а именно деня, в който Бойко Борисов се срещнал онлайн във видеоконферентна връзка с бившия украински президент Петро Порошенко. Тя попита има ли някаква връзка незаконният арест с деня на срещата с Порошенко и заявката за ангажираност на парламентарната група на ГЕРБ-СДС за подкрепа за Украйна.

Ние подозираме, че много сериозна такава причинно-следствена връзка има и се надявам, че съвсем скоро това ще стане ясно на българските медии и на цялото ни общество, посочи Атанасова.