Премиерът Николай Денков подкрепя започналите от Софийската градска прокуратура проверки, свързани със служители на президентството, стана ясно от думите му на пресконференция в Министерския съвет.

"Преди няколко месеца казах, че в службите виждам сляпо петно по отношение на корупцията. Тогава получих подкрепа само от ПП и ДБ. Надявам се всички други всъщност да подкрепят възможността ефективно, в сравнителни кратки срокове и с крайни резултати да бъдат проведени тези разследвания и истината да излезе наяве. Всичко друго е само слухове и твърдения, които имат само един резултат, когато останат недоказани - да сриват институциите. Нещо, което президентството прави от доста дълго време", каза той. 

Думите му са в отговор на въпрос за казаното по-рано от президента Румен Радев, че "опитомяването на лидерите на ПП-ДБ дава някакви надежди някому, че могат да подходят и към президентската институция така, но това няма да се случи". Държавният глава призова компетентните органи да извадят всички сигнали, преписки и дела за БТК, "Булгартабак", КТБ, ББР, язовири, магистрати, "Митници", "Дунарит", отравянето на Гебрев, офшорки, поставени лица - собственици на имоти, хотели". 

Миналата седмица пък председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски определи президентството като "тъмна институция, пълна с много кеш" и попита къде са потънали "Пътят на Копринката", както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Радев.

На въпрос има ли дела на трупчета по "Кешгейт" Денков припомни, че още в първите дни, в които "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са влезли в политиката заедно, са поставили въпроса за това, че всички сигнали или дори слухове, ако има достатъчно основания, трябва да бъдат разследвани.

"И тези разследвания да приключат с краен резултат и там, където има нарушение на закона - със съответните присъди. Винаги с моите колегите сме подкрепяли да бъдат изчистени всякакви съмнения. В това отношение не виждам нищо особено, след като са били казани за едни политически партии и дадени институции, защо да не бъдат казани и за другите. Така че тук трябва да се изсветли всичко, което остава неизяснено".

Снимка: БТА

Безплатното обучение за студенти държавна поръчка ще струва на държавата между 120 и 150 млн. годишно

Извън политическите битки между институциите на премиера и президента, Денков разясни идеята за връщането на безплатното обучение за студенти държавна поръчка. 

Мярката се прави, за да може всички ученици да имат достъп до висше образование. Държавата ще дава между 120 и 150 млн. годишно на ВУЗ-овете, обясни премиерът. Тези средства са осигурени още от втория семестър на тази академична година - 2023 - 2024 г. Общият брой записани студенти в държавните висши училища през 2022/23 г. са 188 194, докторантите са 6 259 души. Подобна е бройката и за тази година, информира премиерът Денков.

Целта е да няма умен младеж в България, който иска да учи в университета и не може да го направи, защото трябва да плаща такси, каза Денков. Тези мерки трябва да бъдат допълнени и с мерки за още по-стриктно спазване на критериите за качество, допълни той и увери, че образованието винаги е било национален приоритет, а с последните промени в Конституцията е обявено за национална ценност.

По такива промени се работи от няколко години, има промени, свързани със системата за акредитация, ще обсъждаме заедно с ректорите в следващите месеци и други такива, съобщи Денков. Той каза, че има доста европейски държави, с които страната ни се конкурира, в които висшето образование е напълно безплатно. "По отношение на европейския пазар на висше образование всъщност ние се придвижваме от едната група държави към другата, която предлага безплатно висше образование", посочи премиерът.

По-рано от правителствената пресслужба съобщиха, че кабинетът предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, приети в местата, които държавата субсидира, като за целта ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето образование.  

Таксите за платено обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища и таксите в частните висши училища остават. Студентските съвети и Съвета на реакторите са съгласни с предложението. Подкрепят го и от ГЕРБ-СДС, заяви пред медиите Теменужка Петкова.

Снимка: БТА

Просветният министър Галин Цоков пък бе попитан за идеята, лансирана вчера от здравния министър Христо Хинков - да отпаднат медицинските бележки. На въпрос журналистически въпрос Цоков уточни, че научил за идеята от медиите и че разговори по въпроса не са водени. 

Просветният министър научил от медиите за идеята на Хинков да отпаднат медицинските бележки

Просветният министър Галин Цоков пък бе попитан за идеята, лансирана вчера от здравния министър Христо Хинков - да отпаднат медицинските бележки. На журналистически въпрос Цоков уточни, че научил от медиите и че разговори по въпроса не са водени досега.

Снимка: БТА

В момента такива се водят относно сформирането на междуведомствена група и екип, който да обсъди предложението.

"Трябва да се уточни обаче дали ще отпаднат медицинските бележки като определен документ, защото това е свързано с промяна в нормативната база и наредби, свързани с училищното образование и Министерство на образованието. Вторият по-труден въпрос е, както се предлагат амбулаторни карти, как ще се пренесе в електронен вид информацията в тях". 

Той допълни, че от началото на учебната година до настоящата седмица са изпълдадени 1 650 000 е-медицински бележки. Системата работи много добре и много се облекчава административната тежест на учителите и родителите, подчерта образователният министър.