Режисирана медийна истерия, която издава страх от нова партия. Така държавният глава Румен Радев определи пред журналисти твърденията на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, че в президентството се прикриват нарушения за корупционни практики и има институционален чадър.

"Цялата тази режисирана медийна истерия издава страх от нова партия. Този хор на страха обедини не само партиите в сглобката, но и малки партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието. Наивно е да се мисли, че като омаскаряваш личности, ще промениш мнението на хората, а те са възмутени от цените, от схемите, от назначенията, от апартаменти с асансьори, от провала в европейската ни интеграция и от безотговорно управление", заяви президентът.

По думите му "опитомяването на лидерите на ПП-ДБ може би дава някакви надежди някому, че по същия подход могат да подходят и към президентската институция, но това няма да се случи".

"Няма да коментирам слухове, медии и сайтове се цитират едни други без никаква фактология. И ако някой има истински доказателства и факти, е длъжен да ги предостави на съответните органи, но и да носи отговорност за достоверността на тези сигнали. Много е важно и призовавам съответните компетентни органи да извадят цялата информация за сигнали, дела на трупчета - ако има такива", отбеляза Радев и продължи:

"Призовавам компетентните органи да извадят всички сигнали, преписки и дела за БТК, "Булгартабак", КТБ, ББР, язовири, магистрати, "Митници", "Дунарит", отравянето на Гебрев, офшорки, поставени лица - собственици на имоти, хотели. Останаха страшно много въпроси да висят. Обществото ни очаква отговори. Как да се борим с корупцията при това положение?"

Попитан дали ще създаде нов политически проект, държавният глава не даде категоричен отговор, но подчерта, че ако даде доверието си на нова политическа формация, ще го обяви сам.

"Ситуацията е такава, че появата на алтернатива е неизбежна. Българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали. В момента използват добре позната техника - когато след взаимното изпиране не можеш да се отървеш от тежкото корупционно наследство, да създаваш фалшиво такова на друго място", посочи държавният глава.

По-рано председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски изпрати писмо до главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията, като в него посочи, че прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация.