България скоро ще има първата жена редовен министър-председател на България. С тези думи настоящият премиер Николай Денков поздрави участниците в тазгодишната конференция на сдружение "Дамски форум" в София.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Министър-председателят визираше предстоящата ротация на правителството, след като начело на държавата ще застане Мария Габриел. Тазгодишната конференция на Дамски форум се провежда под надслов "Силата на разнообразието: да променим стереотипите".

Моника Станишева, Николай Денков, Диана Митева и Хелена Дали

Снимка: БТА

Това е 15-тата годишнина на събитието и специалното участие в него взе на еврокомисар Хелена Дали. Dir.bg е медиен партньор на събитието.

Сергей и Моника Станишеви с американския посланик Кенет Мертен

Снимка: БТА

Денков направи това изказване с идеята, че до момента в новата българска история страната ни един единствен път е имала служебен премиер жена - Ренета Инджова. Министър-председателят поздрави участниците в тазгодишната конференция и даде пример, че в България наистина се цени многообразието и делът на жените на управленски позиции.

Николай Денков и еврокомисарят по равенството Хелена Дали

Снимка: БТА

Той даде за пример, че само в ИКТ сектора у нас делът на жените на управленски позиции е "или на първо или сред първите места в Европа". По думите на Николай Денков, България също така е повишила индекса за равенство между половете с повече от 10 пункта в последните 15 години.

По този показател вече сме в средната част на индекса и не сме сред изоставащите, стана ясно от думите на премиера.

Това е 15-тата годишнина на събитието и специалното участие в него взе на еврокомисар Хелена Дали

Снимка: БТА

Премиерът Денков припомни, че е нужно повече усилие, за да има още жени на управленски позиции в България и даде за пример факултетът по "Химия и фармация", който също има за декан жена от няколко месеца.

"The best man to do the job is usually a woman", припомни още Николай Денков и дори допълни фразата: "The best man to lead the the team is very ofthen a woman".

Вицепремиерът Мария Габриел, която е на официално посещение в Париж, изпрати приветствие към участниците във форума, с което припомни колко много амбициозни цели и достижения имат жените в бизнеса у нас.

"Нуждаем се от креативността и предприемаческия потенциал на жените за създаването на растеж и работни места. Нека откроим таланта и силните страни на жените иноватори и предприемачи, защото те променят към по-добро света около нас". В приветственото си слово тя припомни за инициативата на Европейската комисия, посветена на жените и момичетата в науката и иновациите - "Жените са новатори". А старт на "Европейския форум за жени иноватори" бе даден преди две години в България и в него се включиха жени предприемачи и иноватори от цяла Европа.