Политиката на социално равенство е сред основните приоритети на правителството на България. Това заяви социалният министър Иванка Шалапатова по време на конференцията "Силата на разнообразието: Да променим стереотипите". Партньор на събитието е Dir.bg.

Стратегията за равнопоставеността на жените и мъжете е периода 2021-2030 г. дава възможност за всички заинтересовани страни да работим в 5 основни области - постигането на равнопоставеност на жените и мъжете на пазара на труда; намаляване на разликите в заплащането; участието на жените и мъжете в процесите на взимане на решение; борбата с насилието и борбата със стереотипите, припомни министър Шалапатова.

Тя благодари на гражданските организации, които, според нея, помагат на правителството да се справи с тежките ефекти от насилието върху жени. Шалапатова бе категорична, че правителството полага усилия за разгръщане на подкрепящи услуги за жените.

По повод директивата за баланса между половете в управителните съвети на дружествата министърът обясни, че се проучват добрите практики в другите държави. Тя смята, че трябва да се даде достатъчно време за дебат по темата.

Какво ще спечелим, ако транспонираме директивата спрямо нейния настоящ тесен аспект е въпрос, който трябва да бъде зададен, счита Шалапатова. Какво обаче ще спечелим, ако имаме по-широко транспониране на директивата, каква ще бъде добавената стойност за обществото, е друг въпрос, каза още социалният министър.

На този етап не бих искала да кажа какво ще е политическото ни предложение към работната група, защото за мен в момента дебатът е активен, заяви още Иванка Шалапатова.