Консултациите с парламентарно представените партии и коалиции при президента Румен Радев продължават с четвъртата по представителство политическа формация "Демократична България". Срещите в сградата на президентството започнаха тази сутрин, очаква се държавният глава да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на партията-победител на парламентарните избори "Има такъв народ" в понеделник. 

"Не искам кабинет на всяка цена, президентът не може да бъде архитект на управляваща коалиция. Това е отговорност на Народното събрание и политическите партии. Но настоявам този път, преди да говорим за следващи предсрочни избори, да изчерпим всички възможности за намиране на разумно решение", заяви в началото на срещата с ръководството на "Демократична България" президентът Румен Радев.

От своя страна съпредседателят на коалицията Христо Иванов посочи:

"Намираме се на кръстопът и този парламент има съдбовна отговорност да излъчи правителство. Трябва да е редовно, защото служебният каибнет е кризисна мярка, не може да бъде трайно решение.

Демократична България ще участва с пълната си готовност във всяка роля - като коалиционен партньор или като опозиция, или ако мандатът дойде при нас. Фокусът сега е върху първия мандат, и се радвам, че предстоят разговори. Темата за персоните няма да стои. Други неща са важни - ясни са предизвикателствата, въпросът е в решенията. И как формираме трайна конфигурация, която може да изнесе такава програма".

Според Иванов въпросът е бъдещият кабинет да стъпи на формула за подкрепа, която може да му осигури гръб.

"Нашият сериозен разговор ще бъде за формулата за парламетарна конфигурация за правителство на голямата промяна. Правителство на промяната и на модернизацията, но не на всяка цена", обясни Христо Иванов и подчерта, че формацията няма да даде подкрепа на всяка цена.

"Защото това не е наша подкрепа, а на 350 хиляди избиратели. И ако просто ще бъде претакване на неща, може да стане и без нас". 

По думите му отговорността за конструирането на тази формула е на "Има такъв народ", а от страна на "Демократична България" ще има партьорство. 

След края на консултациите съпредседателят на "Демократична България" заяви в отговор на журналистически въпрос, че ако от партията на Слави Трифонов поискат от тях предложения за министри, излъчването им ще зависи от предложената формула за кабинет и програма.

"Нямаме интерес да излъчваме хора в "продънен кораб", ако така изглежда предложението за правителство на "Има такъв народ", посочи Христо Иванов. Той беше категоричен, че формацията няма да отстъпи от политиките срещу корупцията.  

А колкото до това колко дълъг ще бъде животът на новия парламент, според Христо Иванов това зависи от волята на партиите да заложат на решенията, които народът очаква, да излъчат силно реформаторско правителство и тогава няма да има причина Народното събрание да не изкара своя мандат до края.

Иначе консултациите тази сутрин започнаха с "Има такъв народ" в лицето на заместник-председателите на Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев и главния секретар Виктория Василева. Те потвърдиха готовността да водят диалог с всички партии и коалиции, с изключение на ГЕРБ-СДС, и изразиха очакванията си, че останалите формации ще надскочат партийните си цели.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да отидат на консултациите при президента.

 

"Считаме, че вече многократно беше нарушен диалогът. Считаме, че вече се водят разговори между другите парламентарни групи, които имат желание да съставят правителство", каза председателят на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова. 

По време на разговорите с БСП пък президентът Румен Радев призова ръководството на партията да участва в диалога за бъдещето лице на правителството, и заяви, че социалистите могат да бъдат полезни в социалните и здравните политики. От своя страна лидерът Корнелия Нинова потвърди поетия вече ангажимент, че ако не бъдат реализирани първият и вторият мандат за съставяне на правителство и ако третият мандат бъде връчен на левицата, ще опитат да направят кабинет.   

А по-рано от парламентарната трибуна съпредседателят на "Демократична България" и председател на парламентарната група на коалицията Христо Иванов прочете декларация от името на групата, по повод доклада на Държавния департамент за инвестиционния климат, в който думата "корупция" за България се споменавала на 24 места.

"Ние ще настояваме ДПС да остане настрана от управлението, поне ако това управление по някакъв начин ще разчита на нашата подкрепа. Без това ние не можем да започнем да се откъсваме от "корупционната утроба", каза Иванов.

"Ние трябва да оставим настрана политическите спорове и да намерим начин да излезем от това състояние на нещата. Това може да стане само при излъчването на едно смело и волево правителство, което наистина има волята, капацитета да приложи последователна програма за изчистване на българските институции", допълни Христо Иванов.