Още другата седмица ще предложа на Народното събрание модел как да имаме специализирано правосъдие без специализиран съд. Тоест да не върнем всички неща във всеки окръжен съд и прокуратура, където има риск да се загуби възможността за провеждане на това правосъдие. Това съобщи при изслушването си в парламента служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

Според него решението може да се намери и да се запазят положителните елементи в специализацията като се опрости състава и спецправосъдието не се разпростира до толкова много дейности. В момента голяма част от делата се образуват от спецпрокуратурата срещу организираните престъпни групи и по този начин едва ли не всяко съучастие се квалифицира като организирана дейност, но на изхода делата не излизат по същия начин и се оказва, че това е било претекст в много случаи, поясни Янаки Стоилов.

Според него има законов ход главният прокурор Иван Гешев да бъде изслушан в парламента. Един такъв начин е да бъде изискан от него шестмесечен доклад за финансовото състояние на Бюрото за защита на застрашени лица във връзка с наказателни производство, което е към главния прокурор. Освен годишните доклади, които главният прокурор трябва да представи на парламента, могат да се представят и други доклади като не е задължително да е само по негова инициатива, може и да е на НС, посочи Янаки Стоилов.

Вчера, например, във ВСС не получих отговор внасял ли е Иван Гешев и разглеждал ли е ВСС шестмесечни отчети през последната година и половина - което е негово задължение, свързани с разходите на бюрото, отбеляза той.

Парламентът трябвало да работи и за засилване ролята на министъра на правосъдието чрез Закона за съдебната власт.

Да предложим практически мерки, защото има големи резерви при подобряване на организацията, на качеството на лицата, да се постигнат резултати, категоричен е Янаки Стоилов.

След това, по думите му, идва нормативното ниво - подзаконови и законови промени. Така в ЗСВ можело да бъдат направени промени, които да увеличат възможностите за комуникация между властите и да разпишат повече изисквания към ВСС. Можело да се работи и по отношение на формирането състава на ВСС . Според него е добре в него партиите да излъчват членове, които по-скоро да изразяват обществен, граждански, професионален контрол.

Стоилов смята още, че законодателно трябва да бъде съхранена дейността на ДП Фонд Затворно дело, за да се даде възможност на тази държавна структура да работи.

Препоръча на НС да намери сили за по-ясно разделение между финансово-икономическата, политическата и информационно-медийната власт. Години наред българската държава е завладявана от политико-икономически интереси, обикновено наименованието е "олигархия", това е дълбоката държава, посочи министърът.