Борисов е придружен от еврокомисаря Кристалина Георгиева и министъра на финансите Владислав Горанов, предаде БТА.

Днес се чества църковният празник Успение - заспиване, на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празници.

Премиерът беше посрещнат от игумена на Троянския манастир Величкия епископ Сионий, който му показа новото крило на светата обител, за което държавата беше отпуснала средства.

"Отпуснали сме към 1 420 000 лева за този манастир във време на криза и в предишния, и в сегашния мандат.Това е едно приказно и духовно място в България. В този свят, ако някой спаси България, то това ще е Господ. Затова всичко, което можем, правим. Вярата на хората, на всички, които са тук, упованието в Господа и нашите усилия, водени от Него, могат само да ни спасяват", каза Борисов.

По думите му парите са много добре вложени - както в ремонт, така и в реставрация.

"В този светъл за цялото православие, за всички християни, празник радостта ни е голяма, защото сме свидетели на една симфония, на едно истинско братолюбие между църквата и българската държава", заяви игуменът на Троянския манастир дядо Сионий.

Той добави, че като пример все по-често се дава в целия православен свят, че в България църквата и държавата работят заедно за благото на своя народ.

Вижте снимки >>>

По думите му потвърждение за това е и днешното представяне на новото крило и на много други неща от светата обител, които са направени с държавно финансиране.

Министър-председателят ще посети и катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч.

Празникът на Света Богородица и нейното успение ни дава много духовна радост и надежда да бъдем под нейното покровителство небесно, в защита на нашия живот и напредък в благочестието на християните.

Това заяви в патриарх Неофит по повод християнския празник - Успението на Пресветата Божия Майка - Голяма Богородица, пред БНТ.

„Бог е милостив и състрадателен. Да се успокоят тези, които са пострадали от беди, да се вслушаме в техния вопъл и както Света Богородица ни е обещала да бъде с нас през всички дни да бъде и с тези, които страдаха и които се надяват на нашата помощ и топла грижа”, каза патриарх Неофит.

Празнични литургии ще бъдат отслужени в цялата страна, на много места ще преминат и литийни шествия с иконата на Божията майка. Днешният ден е храмов празник на два от най-големите манастира у нас - Бачковския и Троянския.

Лично негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглавява празничната литургия в Троянския манастир, където се съхранява и чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица".

По традиция чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица беше изнесена от манастира и с литийно шествие пренесена до параклиса на мястото, където е станало първото чудо, извършено от нея.
Там беше извършен водосвет, след което вярващите отново се помолиха пред чудотворната й сила.

С храмовия празник на светата обител завършва и традиционният панаир на занаятите в с. Орешак.