ДАНС работи в рамките на възложените ѝ действия по прокурорска проверка на Софийска градска прокуратура, образувана по сигнал на "Търговска лига", относно казуса с Националната детска болница. Това заяви по време на изслушване в парламента Пламен Тончев, председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Тончев бе изслушан по казуса по искане на Елисавета Белобрадова и група народни представители от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ППДБ). Белобрадова попита на какво правно основание са "привиквани" членовете на Обществения съвет в ДАНС, както и има ли доклад относно проверката, извършена от ДАНС, предава БТА.

Пламен Тончев поясни, че действията на ДАНС са във връзка със сигнал и образувана прокурорска проверка в Софийска градска прокуратура. В отговор от ПП-ДБ поискаха оставката на председателя на ДАНС.

Тончев съобщи, че през втората половина на месец май в ДАНС е получен сигнал, подаден от изпълнителния директор Таквор Бохосян на "Търговска Лига- Глобален аптечен център", срещу Кремена Кунева, изпълнителен директор на Фондация "Даная", Ани Стоянова, заместник-изпълнителен директор на Фондация "Даная", проф. Иван Литвиненко, председател на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница и членовете на съвета. В сигнала се твърди, че с действията си членовете на Обществения съвет, както и Ани Стоянова и Кремена Кунева, са въздействали "незаконосъобразно чрез призиви и нагнетяване на негативизъм, което било довело до безпрецедентна незаконосъобразна отмяна на законосъобразното решение на МС от 30 април 2024 г".

Шефът на ДАНС прочете какво гласи сигналът.

"Посочените лица създадоха огромно напрежение и погрешна негативна представа, че проектът на инвеститора "Търговска лига" ще попречи на създаването на Национална детска болница, както, че самият проект МБАЛ "Мама и аз" бил за създаване на национална частна детска болница. Така създадените внушения и натиск в обществото не само че не отговарят на истината, но и незаконосъобразно вредят на интересите на гражданите и пациентите, които както е ясно от преписката на МС имат нужда от новата многопрофилна болница. Детското здравеопазване е въпрос на национален приоритет и в този смисъл касае националната сигурност. Настояваме за проверка дали с действията си членовете на Обществения съвет са застрашили националната сигурност, тъй като създадоха предпоставки за едно незаконосъобразно решение на Министерския съвет, с което без никакви аргументи и правно основание бе отменено предишно решение на МС от 30 април 2024 г", се посочва в сигнала, прочетен от председателя на ДАНС.

В текста, представен от Тончев, се посочва, че по този начин се реализирала брутална намеса, която била осуетила важна за хората инвестиция в интерес на обществото. Тончев уточни, че сигналът е подаден и до административния ръководител на Софийска градска прокуратура, където е образувана прокурорска проверка.

В тази връзка Софийска градска прокуратура възлага на ДАНС изпълнението на редица оперативно издирвателни действия, а именно снемане на писмени обяснения на лицата, извършване на справки, проверка на събраните данни и тяхното документиране, проверка по документи, обясни председателят на ДАНС. Той информира, че на 8 май 2024 г. е получен сигнал в ДАНС от министър-председателя с искане за проверка относно действия на Министерство на здравеопазването, НЗОК, ИА "Медицински надзор " по всички етапи и всички процедури по исканията на Търговска лига за изграждане на МБАЛ "Мама и аз". Искането е по повод широкия обществен отзвук и публикациите в медиите, породени от предоставяне на одобрение, касаещо изграждането на лечебното заведение. Сигналът е изпратен и до Софийска градска прокуратура. По нея са възложени действия на Комисията за противодействие на корупцията и ДАНС.

Освен по сигнала на "Търговска лига", ДАНС работи и по сигнала на министър-председателя, съобщи Тончев и обясни, че по него се извършват проверки в МЗ, НЗОК и ИА "Медицински надзор".