Бойко Борисов заговори за разваляне на управлението и правителството заради "Лукойл", като прехвърли вината за това върху партньорите в тъй наречената некоалиция, които саботират заседанието на парламента в петък, инициирано за отхвърляне на президентското вето върху закона за енергетиката. От думите на Борисов стана ясно, че ако ПП-ДБ не дойдат, ветото няма да бъде гласувано.

И попита защо тяхното правителство спря вноса на рускии газ, а не иска да спрат руския петрол.

"И с дерогация горивото стигна 4 лв., стана 3 лв., и те ви плашат каква ще стане цената на бензина и дизела. А какво стана с дерогация? И сега те са готови да счупят сглобката, само и само заради "Лукойл". Когато решихме, като държава, да скъсаме с руската газ, напълнихме хранилищата със скъп газ, стои там, но те самите казаха - няма да има руски газ. Но каква е разликата с руския петрол? Защо срещу "Газпром" бяхме твърди и продължаваме да сме, а "Лукойл" сега са казали, че няма да плащат данъци. Значи, хем нафтата и бензинът скъпи, хем не плащат данъци. И сега ни говорят, че няма да отидат в парламента и ще приключим правителството", заяви лидерът на ГЕРБ в Стара Загора по адрес на партньорите в управлението по време на предизборна среща с кандидатите за кметове в областта и издигнатия от партията за четвърти мандат старозагорски кмет Живко Тодоров.

"Какво се оказа за "Балкански поток"? Асен Василев му сложи 20 лв. отгоре такса, което прави 3 милиарда на година, а целият струва толкова. Сиреч, ние сега, като променим закона и отхвърлим ветото, още тази година ще излезем на печалба. Изплатен проектът, половин милиард печалба и още 73 години по 3 милиарда, прави над 230 милиарда лева", пресметна Борисов. "Този проект е сто процента на българския народ. Само това да съм направил, да печелите 3 милиарда на година, че не съм пуснал една частна фирма там, какво искате", изчисли Борисов.

Снимка: ГЕРБ

Борисов не подмина и най-старозагорската тема - затварянето на минния комплекс "Марица Изток" и отминалите миньорски протести заради териториалните планове, които синдикатите настояват да бъдат изтеглени от Брюксел.

"Най-могъщите старозагорски фирми са в Плана за възстановяване и устойчивост, техните синове, техните хора. Изведнъж се явиха старозагорски фирми, все техни. Как една наша няма! Те затова миньорите се нервираха и синдикатите, защото те си бяха сложили фирмите вътре - честните, почтените, а още план няма", възкликна лидерът на ГЕРБ.

Борисов предупреди, че скоро в града спортна зала няма да имат, защото няма да има пари за инфраструктура.

"Защото имаме 3 процента дефицит. Дефицит означава дефицит в джоба, ниска събираемост", обобщи той финансовата ситуация в държавата. И припомни, че по времето на управлението на ГЕРБ "така го правехме, че по един милиард лева накрая ни оставаха за саниране". Бившият премиер отбеляза, че само в Стара Загора са били санирани над 80 жилищни блока, а заедно с Казанлък стават общо 100.

Снимка: ГЕРБ

"Вие имахте шанса да направим "Марица", "Тракия". Другите ваши сънародници на северозапад нямаха вашия късмет. Оставих над 1,3 милиарда за "Хемус", похарчиха", посочи Борисов. Няма ги парите за пътя Велико Търново - Русе, добави той и се възмути, че тировете минават през центъра на старата българска столица, покрай детска градина. "И те сега се явяват за местни избори, след като са ни саботирали всички кметове от цялата страна", възмути се лидерът на ГЕРБ. 

Той предупреди симпатизантите, актива и кандидатите за местна власт, че на 29-и са изправени пред два избора - единият да превърнат "всеки общински съвет в сглбока, неработещо нещо или работещо, но много тегаво, или да продължим поне общините да бъдат като гръбнак".

Бойко Борисов предаде и поздрави от кандидата на партията за столичен кмет. "Сърдечни поздрави от Антон Хекимян, като старозагорец", каза той и го извини, че не е дошъл заради участието си в кметския дебат в "Референдум" по БНТ тази вечер.

"Малко по-малко от София, но все пак обича Стара Загора, защото все пак е кандидат за кмет на София", добави Борисов. 

"Нашата гордост е свършената работа, защото много е лесно да се говори и да се обещава, но много по-трудно е да се работи и всеки ден да се постига стъпка напред", заяви в началото на срещата кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който се бори за четвърти мандат.

Той изреди направеното в града при управлението на ГЕРБ - Аязмото, пешеходната зона, училища, подмяна на автолуси, след като първоначално, когато станал кмет, заварил 20-годишен автопарк.

"Защо ви казвам всичко това? Защото в неделя сме изправени пред избора за кого да гласуваме. Към нас, хората начело, винаги има критики. Не сме перфектни, аз също имам своите грешки, проблеми, грехове, но смятам, че Стара Загора и ние с вас вървим в правилната посока и затова имам смелостта да поискам вашето доверие отново", заяви Тодоров пред пълната зала със симпатизанти.

"Защото вярвам, че ще бъдем по-добри. Не защото оплюваме другите, а защото сме по-добри от тях", категоричен беше досегашният старозагорски кмет.

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

Живко Тодоров се спря на болната за старозагорските семейства и хората от региона тема за "Мини Марица изток". Той припомни, че първи представителите на местната управа в града са разкритикували Плана за възстановяване и устойчивост още преди година и лично кметът е предупредил, че документът е писан на коляно и в него няма заместители на планираните за затваряне въглищни централи.

"Сега всичко това се оказа реалност и затова беше протестът на миньори и енергетици. Като се подготвя един план, той трябва да е грамотно написан", постави той проблема за заетостта в региона и предупреди, че закриването на централите ще доведе до обезлюдаване на няколко области - Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол.

"Да, ще има зелен преход, никой не го огрича, защото Европа върви натам, но това трябва да става плавно. Решението трябва да бъде балансирано. Трябва да се отложи затварянето на централите за достатъчно дълъг период във времето", посочи кандидат-кметът на града на липите Живко Тодоров.

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

Делян Добрев пък обясни защо днес е реагирал остро и веднага на изявлението на ПП-ДБ, че няма да отидат на извънредно заседание на парламента за ветото на президента и поправките, отнасящи се до енергетиката и "Лукойл".

"Възпалил се бях, защото излязоха председатели на ПГ и казаха, че в петък няма да участват в заседанието на НС. Те много го бързаха тоя закон заради ПВУ, а сега не искат да се явят на работа, не искат да има заседание, защото те чак сега видяха, че в преходните разпоредби сме записали, че от 31 октомври Лукойл трябва да внася във фонда за енергийна сигурност 3 млн. на ден и същите трябва да се връщат под формата на 73 ст. на литър на бензиностанциите", каза той.

"Цензурираната версия е това. Повече нищо няма да кажа за хранилката", добави депутатът от ГЕРБ за твърдението си, изказано сутринта, че на хранилка на "Лукойл" са министри и председатели на парламентарни групи.

."Ако отхвърлим в петък ветото, фондът всеки ден ще ги връща тези 73 ст. по бензиностанциите. Горивото ще стане 2 лв. и 2 и нещо", обясни шефът на енергийната комисия. Той изчисли, че ако стане, както предлагат от ПП-ДБ, да отложим до 8 ноември гледането на ветото, то това са цели 12 дни. умножено по 3 млн. на ден, прави 36 милиона, които ще отидат в рафинерията и ще ощетят гражданите. Добрев отново припомни, че тази промяна беше приета още на 24 януари, но изпълнителната власт не я прилага вече 10 месеца.

 

Местни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платена публикация