Съвместна декларация за стратегическо партньорство между Република България и Обединеното кралство подписаха в Лондон вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и Джеймс Клевърли, държавен секретар по въпросите на външните работи на Великобритания. Това съобщи Министерството на външните работи във фейсбук.

"Декларацията е резултат от активната ни работа с британските партньори през последните няколко месеца. Тя олицетворява силната амбиция на двете страни за още по-тясно сътрудничество в редица ключови области: външна политика, политика за сигурност и отбрана, правосъдие и вътрешни работи, двустранно икономическо и търговско сътрудничество, технологии, наука, здравеопазване, образование, култура и околна среда", посочва Мария Габриел.

Тя допълва, че е подчертала важността на научните изследвания, иновациите и образованието. "Именно те са ключова сфера на стратегическото партньорство. С Обединеното кралство ще работим за увеличаване на академичната мобилност. Една от целите е взаимно признаване на националните документи, удостоверяващи завършени нива на училищно и висше образование", се посочва още в публикацията.

Вицепремиерът и външен министър съобщи по-рано днес, че е на работно посещение в Лондон, припомня БТА.