"За нас е немислимо в момента да разширим Шенген, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност". Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския премиер Николай Денков , който е на еднодневно посещение във Виена.

Двамата имаха среща на четири очи, последвана от двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова, предава БТА.

"Шенген трябва да бъде поправен. Докато не е поправен, не можем да разширим това пространство", каза Нехамер.

"Много сме благодарни на България за всички усилия и жертви, които полага, за да запази външните граници на ЕС, а по този начин и на Австрия", отбеляза още австрийският канцлер.

Още снимки от срещата ВИЖТЕ ТУК>>

Снимка: БТА

Българският премиер: Ако сме в Шенген, ще можем да се фокусираме по-добре върху опазването на външните граници

"Ако България и Румъния са вътре в Шенген, ще може по-ефективно да подпомогнем процесите, които искаме да се случат в Европа, защото ще можем да освободим човешки и материални ресурси, за да пазим по-добре външните граници и да се фокусираме върху тях". Това каза премиерът Николай Денков след срещата си с австрийския канцлер Карл Нехамер във Виена, където е на еднодневно посещение.

"Ще можем да намалим цената на превоза на храни и други стоки от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа. Това означава по-ниски цени на храните, по-ниска инфлация и повече политическа стабилност", заяви премиерът.

"Когато се отложи срещата, много хора в България си казаха, че може би Австрия вече не вижда смисъл да правим среща, тъй като въпросът е решен. Искам да благодаря на канцлера, защото знам, че и той е под голям натиск от вътрешните политически сили и въпроси. Всеки от нас има своите позиции, но ние трябва да говорим и да казваме аргументите, защото няма как да намерим общоприемливо решение, ако не се изслушваме внимателно", посочи българският премиер.

"Срещите, които имах днес, показаха, че ние имаме много повече общи позиции, отколкото изглежда на пръв поглед. По отношение на това какво трябва да се направи в Европа нямаме никакви различия. Трябва да се заздравят външните граници. Трябва да се укрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите, за да можем да връщаме тези, които нямат право на престой тук. Трябва да създадем система за легална миграция, която работи много по-добре от това, което Европа има в момента. Това са все общи теми, които няколко години не излизаха на това ниво на приоритети, което заслужават", допълни той за дискусиите в австрийската столица.

Снимка: БТА

Денков изрази увереност, че разговорите по темата ще продължат и занапред да бъдат "откровени и директни".

"Ако имаме различие с Австрия, то е само в едно - дали, ако България и Румъния бяха вътре в Шенген, биха помогнали по-бързо да се намерят тези решения, или, ако сме отвън, бихме моли да ги подпомогнем по някакъв начин", подчерта премиерът. Той бе категоричен, че ако двете съседни държави се присъединят, ще спомогнат за някои процеси.

"Ако стоим отвън, нищо не печелим, губим", отбеляза той. "Ще сме много по-ефективни, ако България и Румъния са в Шенген", коментира още премиерът.

Той припомни, че окончателното решение предстои да бъде обявено през декември, когато предстои заседание на Съвета на ЕС.

Снимка: БТА

В рамките на визитата премиерът Николай Денков се срещна и с председателя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.