Бившият премиер Бойко Борисов подчерта, че е за предсрочни избори и няма намерение да дава рамо на никоя от формациите за сформиране на кабинет в 47-ото Народно събрание. Той призна, че се е пошегувал, че е възнамерявал да предостави трима депутати на ПП, за да успеят да сформират кабинет. И цитира репликата си към пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова, с която я попитал дали с това изказване е объркал хората, а тя му отговорила: "Обърка ги".

"Оня ден се пошегувах, това ми е грешка, аз им казах - сега ще се пошегувам, че ще им дам трима депутати. С тях човек не може да се шегува. Аз знам, че не искат избори", коментира лидерът на ГЕРБ в село Лиляче, Врачанско, където спечели кандидатката на партията му Вероника Цанова спечели кметското място на частичния вот.

"Държавата отива на избори, защото всички партии знаят, че тя е катастрофирала във всяка една сфера, проблемът е сега всеки да си измисли мотив да не управлява. Газ, ток, няма, нищо няма", заключи Борисов. И посочи, че той знае как да го направи, защото е вадил българите от две кризи, но за целта трябва да има "много мощна народна подкрепа". 

"Няма да подкрепяме никакво правителство, ние на тези избори ще имаме много по-добър резултат, има партии извън парламента, вътре в парламента, които ще вдигнат резултата", като добави, че това не чака "такива, които се назландисват и си търсят партньори".

"Не че не можем математически да направим правителство. Те не искаха да се направи! Имитираха, че ще направят, защото ако направят, газът го няма, те искат всичко това да го прехвърлт и на Радев, и на следващото правителството", коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов съобщи, че ГЕРБ ще предложи таван в цената на бензина до 2,70, лева.

"И да ги питам защо колата на лизинг няма да ползва 25 ст., къде е правдата, каква е тази мярка? Защо едни хора ще плащаме на други отстъпката? Ние предлагаме таван от 2,70 и се надяваме другите партии, които не лапат, че ще ни подкрепят", каза още бившият премиер. Той настоя само частта от петрола, който преработва "Лукойл" за България, да се ползва от дерогацията на ЕК, а не останалата, която се изнася. 

"Страната върви към катастрофа и всичките екслузивни предавания, които казват, че газът поскъпва с 32 процента, но просто го няма. И август, като няма газ, ще кажат "а, Радев, при нас имаше". Цената на тока - катастрофа, цената на храните - катастрофа, колкото повече говорят, толкова повече народът ги разбира колко не стават. Страната е катастрофирала тежко и няма оправяне", заключи Борисов.

"Бързи избори и друга политическа ситуация, и тогава слагаме принципи на масата", каза Борисов и цитира, че едните ще бъдат евроатлантическите, а другите - инфраструктурата в малките населени места, например.

"Борисов седял на диванчето!", обиди се лидерът на ГЕРБ, че заради пурата му го сравнявали със сицилиански мафиот. "Защото идвахте там и клечахте пред мен, и изкарвахте пари, и бяхте на заплати. Кое от всичко е вярно? Година и половина застой в държавата и един парапет, за който никой не иска да попита - това тези хора ли са? Значи за пурата може, ама ако толкова им пречи, пък няма, то това порок ли е?", коментира Борисов по повод снимката на Лена Бориславова и Кирил Петков.

"И аз искам за парапета да питат, ама не питат", препоръча Борисов на медиите. Той чакал да зададат въпроса: "Тези хора много приличат на вас. Вие ли сте? Не сме. Ок, приключва темата".

Борисов показа, че се дразни на медиите, които постоянно представяли новини от ПП "ексклузивно".

"Аз мисля, че Кирил Петков вече е им станал говорител, водещ, само спорта не знам дали води. И един надпис "ексклузивно"! Какво ще каже, освен че е осигурил газ - ама той не е осигурил!", коментира Борисов. И напомни, че Първанов е подписал първи договорката с азерски газ, а Борисов - първата копка за гръцката връзка. "Той отиде и все едно държавата е почнала от него. И бил докарал газ, ама ти не си докарал нищо!", каза той отново по адрес на премиера в оставка.

"Оня ден им гледах пресконференцията на Рашков и Петков - ако бяха влезли да им направят по един тест и на двамата, щеше да стане много интересно", намекна Борисов, като не уточни за кое тестване говори - за алкохол или дрога. "Глупост след глупост всеки ден, "екслузивно". Щях да казвам, че шмъркате, но то е жаргон. Не го казвам!", заяви лидерът на ГЕРБ.

Той иронизира изказванията на управляващите и по-конкретно на Христо Иванов от ДБ, че ще търсят подкрепа от ИТН за третия мандат, като припомни, че преди време нарекоха партията мафия. "Ами, ако направят правителство, мафията си има правителство - колко са безумни тези обиди, тези квалификации", заключи Борисов, че трябва да се мисли преди да се говори. И наблегна, че не казва нищо лошо за Слави Трифонов в случая.

"Даже считам, че такъв като Слави Трифонов няма. Ако иска 100 хил. на концерт, ще го направи, и то на Орлов мост ще го направи", категоричен беше Борисов.

Той повтори, че ГЕРБ е за това да има смесено гласуване с машини и бюлетини. И поясни: "Не ме е страх, единственото е, че правят далавера в рамките на няколко процента за една партия". Борисов добави, че това е притеснението му, "когато флашките и кодовете са в техни ръце, нищо честно".

По-късно Борисов повтори тезите си и пред актива на партията в местното читалище, където изтъкна, че зад спечелилата кандидатка на ГЕРБ на втория тур са застанали и младежите от БСП, както и кандидатите на "Възраждане" и ВМРО. 

"И те в момента искат да дезертират, изобщо не правеха сметка да правят правителство", повтори лидерът на ГЕРБ по адрес на досегашните управляващи. И призова хората да не вярват на оправданието, че инифлацията е привнесена отвън. "Това не е привнесена инфлация, защото България е производител. Газът минава през България, токът се произвежда в България. В Маришкия басейн кюмюр за 70 години напред, миньори наши, златни, кое ти вдига цената на тока?!", попита още лидерът на ГЕРБ.